Vaš stav: “Zašto su zaboravljeni mještani Šikulja?”

2 2.050

U rubrici “Vaš stav” našim čitateljima dajemo prostor da iznesu svoj stav kroz tekstove i komentare. Na email redakcija@sodalive.ba stigao je stav našeg čitatelja koji objavljujemo bez izmjena. SodaLIVE se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u tekstu i komentarima. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Pismo upućeno Kabinetu načelnika i JP RAD objavljujemo bez izmjena.

Poštovani, s obzirom da informacije ne mogu dobiti drugim putem, a i pošto nisam jedini u selu kojeg ovo zanima, obraćam vam se ovim putem.

Interesuje me da li je u skorom planu izgradnja vodovodne infrastrukture u Šikuljama? U posljednjih 10-tak godina se govori u tome, ali nikada nije poduzeto ništa što bi nama, stanovnicima sela Šikulje, ulilo ikakvu nadu u ostvarenju ovog planiranog poduhvata.

U mjesecu avgustu, najtoplijem mjesecu u godini, u mnogim domaćinstvima u Šikuljama vlada nestašica vode, jer i vlastiti bunari koje imamo se u ovom periodu isprazne, pa su stanovnici primorani kopati i alternative bunare i kopati ih na različitim mjestima u svojim dvorištima, što ne ide u prilog stanovnicima ni estetski, a ni finansijski.

I u mom bunaru, koji sam iskopao 2015. godine, nakon jakog zemljotresa koji je pogodio ovo područje nekih 15-20 dana ranije, stalno nedostaje vode, te sam primoran upitati da li općina planira išta poduzeti po ovom pitanju? Ne znam kome drugo da se obratim.

Također me zanima i kakvi su planovi vezani za putnu infrastrukturu sela Šikulje s obzirom da smo sada više kao vikend naselje, a ne kao selo, jer nam je omogućen (veoma loš) put iz samo jednog pravca, pored bivše kasarne i kroz Smoluću, dok su druga dva puta, koji su vodili do Lukavca kroz Koksaru i do Dobošnice zatvorena djelovanjem Rudnika Šikulje.

Stadion Šikulje je također nestao djelovanjem Rudnika Šikulje, a nikada nismo imali priliku ni dobiti alternativni, te je tako i klub Sloga Šikulje bio primoran da prestane sa djelovanjem.

Nemamo ni telekomunikacijskih usluga BH Telecoma, te smo primorani koristiti privatne servise za internet i televiziju i smatram da je i ovo jedan od problema koji treba imati adekvatno rješenje. 

Volio bih da mogu dobiti adekvatan odgovor koji bi nam ulio neku nadu u opstanak našeg sela, s obzirom da ovako izgleda kao da nas primoravate da ga napustimo, jer smo odsječeni od ostatka općine, iako smo udaljeni od grada samo 5,5 km zračnom linijom.

S poštovanjem,

Nezadovoljan i zabrinut stanovnik općine Lukavac

2
Komentari

avatar
1 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Još jedan mještanin sela ŠikuljeDzeko Recent comment authors
newest oldest most voted
Dzeko
Guest
Dzeko

Slusaj zabrinuti mjestaninu sela Sikulje.
Kasno si se sjetio. 10 godina cekas. A znao si malo do Smoluce kada zafali drva i građe i poneka vocka. Glasao si za Dzevdu i SDA godinama i dok vas je zastupao. Slatke su rudnicke pare. Kad je doslo do grla opa. Pa mogao sam mail poslati kako nista nemamo. Pomiri se da ce jednog dana rudnik i to malo poravnati a vi postati “gradani” Lukavca. Stan trosoban,a vikendica u Sikuljama.

Još jedan mještanin sela Šikulje
Guest
Još jedan mještanin sela Šikulje

Glasanje u Šikuljama je uvijek nepredvidivo, i to zna ko je u Šikuljama bio. Borba je tu između crvenih i zelenih, a ni od jednih građani nemaju nikakve koristi. U rudniku nema Šikuljana da rade, odmah nek se zna. Ako ima, to je neki pojedinac.
Rudnik nema nikakvih planova da ulazi u Šikulje, a što znam iz razgovora sa samim direktorom istog, dok općina i ostali sve odlažu sa istim tim riječima “jednog dana će rudnik doći, bla bla”.
Moji roditelji žive u Šikuljama, ja nisam tu, ali politička retorika je preglupa i preočita da zavlači ove mještane Šikulja nekim obećanjima i bio je red da neko makar nešto napiše javno. Šikuljani i sami znaju i svjesni su da ih se društvo odreklo, pa tako su ukinuli i javni saobraćaj vikendom, i školu, i džamiju (tj. nema ni efendije), a kako je krenulo ostat će se i bez puta. Bit će izolacija.