VAŠ STAV: Odgovor na prozivke načelnika Delića sa 34. sjednice Općinskog vijeća

11 2.543

Nakon što je na 34. sjednici OV Lukavac načelnik Edin Delić u više navrata prozvao Mirzu Mujagića iako je znao da se rasprava može održati samo u jednom smjeru jer Mujagić nije imao pravo da odgovori, na email redakcija@sodalive.ba stigao je odgovor na prozivke. Odgovor objavljujemo u nastavku bez korekcija:

Piše: Mirza Mujagić

U želji za postizanjem konciznosti i svrsishodnosti teksta, a bez nemjere ličnog šepurenja i bez potrebe demagoškog pravdanja moralnog integriteta pred ovakvim sudom, ovaj odgovor će biti sumiran kako slijedi.

Osuđujem i karakterišem prozivanje mene, po imenu i prezimenu, Mujagić Mirza, mog moralnog stajališta, političkog opredjeljenja, od strane načelnika Delića, kao krajnje ružan i nekorektan čin, s obzirom da je prozvanome uskraćeno pravo i mogućnost iznošenja stava i odbrane u datim okolnostima i na datom mjestu. S tim u vezi, pozdravljam način izlaganja vijećnika Mahovkić Jakuba, koji nije želio praviti takvu grešku.

Kako god, priznavajući validnost argumenta o nedostatku radnog iskustva za obnašanje pozicije predsjednika NO JP „RAD“, smatram da se o datom može diskutovati. Međutim, to iskustvo, odnosno nedostatak istog, ne predstavlja nikakav problem da Mujagić Mirza, predložen kao član privremene Komisije za praćenje Strategije razvoja općine Lukavac, bude jednoglasno podržan. Podsjećamo, a i po riječima načelnika Delića, Strategija predstavlja jedan od najznačajnijih dokumenata. Ja sam spreman, i počastvovan, da svoje stručne kvalitete iscrpljujem u društveno korisne programe, bilo načelniku ili kome drugome čudno, bez ikakve naknade.

Problem  načelniku Deliću predstavlja spoznaja da se pojedini politički subjekti opredjljuju za promociju stručnog i kredibilnog kadra, kao što to praksa i pokazuje, a ne iscrpljivanje inteligentne, pametne, energične, motivisane mladeži kroz programe dugoročnog volontiranja, puneći im glavu svakakvim obećanjima i gazeći po njima prvom prilikom kada mu upute kritiku bilo kakve prirode. Napravimo paralelu u konkretnom slučaju, kao magistra političkih nauka bez političkog opredjeljenja načelnik Delić šalje u smijeru Boxmark Leather d.o.o. u potrazi za poslovnim angažmanom, a s druge strane određeni politički subjekt nudi stručni politički angažman i nepristrasnu pomoć i podršku u izgradnji karijere.

Sramotno je, također, da načelnik Delić okupira Općinsko vijeće sa svojim saradnicima, a isti da ne nađu prostora za djelovanje i da šute kada se ukaže prilika i potreba zaštite elementarnog prava građana, kao što je to bilo u mome slučaju.

Ovim putem Vam se, načelniče Deliću, obraćam kao Mirza Mujagić, dvadeset i osam (28) godina, predstavnik interesa mladih, prihvatili oni to ili ne, uz zahtjev da se, umjesto trošenja vlastitog i kapaciteta svojih saradnika, pozabavite rješavanjem problema onog sramnog konkursa u Općini Lukavac, a za šta ste dobili i pismenu napomenu.

Na kraju, reduciranje nečije ličnosti i djelovanja kao odraz političkog opredjeljenja ne doliči akademskom čovjeku, te smatram da javni atak ovakve prirode ugrožava demokratski poredak našeg društva. Ono što nije demokratski je promocija stava da se građani, shodno Vašim željam, deklarišu isključivo kao politički subjekti a ne kao ljudi i individue, a sve kao dio Vaše sopstvene strategije podjele građana općine Lukavac.

Ovaj tekst ne nudi obrazloženje pravne problematike koja je bila predmet diskursa iz razloga što cjelokupnu ne smatram relevantnom za ovo vrijeme i ovaj kontekst, uz konstataciju da ću navedeno uzeti u lično razmatranje.

11
Komentari

avatar
7 Comment threads
4 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
8 Comment authors
SDA=SBIH=PORAZ2018CrkvenkoAkiHamomaak Recent comment authors
newest oldest most voted
Brzi
Guest
Brzi

Mos ti mislit kakav je ovaj Delic, kad je prema navedenom stavu ovaj Jakub ispao moralna vertikala ?!

Hasan
Guest
Hasan

Cuj praćenje Strategije razvoja općine Lukavac,pa mozes momak to raditi nije problem nikakav jer to i ne postoji kod nas u Lukavcu.Tako da mozes komotno nema se tu sta raditi a moze se nesto i zaraditi dakako.

Crkvenko
Guest
Crkvenko

Delic kaze suprotno. To je nesto najbitnije

maak
Guest
maak

treba novi nacelnik u Lukavcu nije vazno koja stranka jer ovaj ludi delic vodi Nas u propast i svadje

SDA=SBIH=PORAZ2018
Guest
SDA=SBIH=PORAZ2018

DA,Al nek nije iz SDA

Crkvenko
Guest
Crkvenko

Alaj ga malac izotresa. Ima budućnosti na opcini lukavac.
Kmer crveni naucio da ljaga i prdi iz svojih lazljivih usta.
Udrite omladino,ne zivite u lafini ovog demagoga.

Hamo
Guest
Hamo

Mirza Mujagic ti si *** od covjeka , usao si u SDA da primas samo naknadu kao sekretar 300 KM

Hasan
Guest
Hasan

Svako zna kojom linijom se zaposljava u Boxmarku i preko koga to ide.A duzan si i ti i tvoji da daju glasove na izborima.

Aki
Guest
Aki

Gledaj ovog hahah, on predstavnik interesa mladih, htjeli oni to ili ne. I cuj bez naknade, uvuko se novom predsjedniku SDA pa da bude predsjednik odbora u komunalnom. Nije to bez naknade, naknada je 350 KM u komunalnom. Ti drugar predstavljas sebe, a ta demagogija za mlade, pusti to. Lažeš i nesposoban si.

Dahju
Guest
Dahju

A to sto ga je nacelnik nakon godine dana staziranja u opcini kao magistra polotickih nauka poslao da trazi poso u Boxmarku to necemo komentarisat. Najgore je sto je u SDA

Aki
Guest
Aki

Preletac isto ko i onaj ćelo, i ovaj je bio u DF-u pa sada došao u SDA. Fola on nezavisan i bla bla. Sere na zakon, a imenovan bez bilo kakvih procedura PROTUZAKONITO, al ne bitno je da su usta puna govana