Problem GIKIL-a: “Kako ostati ravnodušnim?”

10 6.798

Na Facebook-u u grupi “Građanske petlje” je objavljen zanimljiv članak na temu GIKIL-a koji prenosimo u nastavku bez izmjena.

Kako ostati ravnodušnim?

Svjedoci smo teškog vremena koje je zadesilo radnike GIKIL-a. Radnike koji su jedini u ovoj priči nedužni a jedino oni će biti kažnjeni. Isti radnici koji su godinama unazad ukazivali svim nadležnima na različite anomalije koje se događaju u njihovoj kompaniji. Isti oni radnici, koji su izlazili iz domena borbe za osnovna radnička prava i koji su jedini na vakat prepoznali i na vakat molili nadležne da preispitaju rad GIKIL-a.

Niko od nadležnih nije imao sluha. Ali interesa dakako. Stranog investitora nisu doveli radnici. Stranom investitoru radnici nisu dozvolili javašluk koji su vlasti dozvolile zarad ličnih interesa i koristi. Nije na radnicima da sjede za vratom stranom investitoru kako bi ispunio svoje obaveze iz okolišne dozvole. Ima neko ko je nadležan za to i ko je svo vrijeme šutio. Gluhi i slijepi odgovorni za sve što se događa GIKIL-u su odjednom postali najsavjesniji akteri i žele da ugase kompaniju koja direktno hrani 1000 porodica ove jadne, siromašne i bezperspektivne države u pokušaju. Je li to pokušaj zataškavanja dugogodišnjeg zajedničkog organiziranog kriminala domaćih vlasti i stranog investitora? Ili je to pak pokušaj odlazećih vlada da novoformirane vlade uskrate za sve one prihode koje treba da dobiju od strane GIKIL-a? Da li je to usluga stranom investitoru da ode kao otjeran jer želi da ode? Jesmo li mi toliko dorasli svim tim ekološkim parolama i borbama, mi koji se vozimo na metlama i biciklima, mi koji ne koristimo čvrsta goriva za grijanje, mi koji otpatke ne ostavljamo gdje god naše noge hode, mi koji opanke ne ubacujemo u svoja ložišta, mi koji svoje izmete ne odvodimo do prvog potočića, mi čija je duša prljavija od garavog koksa. Mi koji ne znamo za empatiju. Mi koji ne znamo kakav bi teret ovoj općini bilo 1000 gladnih porodica. Ko to jedva čeka radnika od 50+ godina, ko to jedva čeka invalida koji zarađuje svoju solidnu platu u GIKIL-u?

Ko će biti hrabar i predložiti tom radniku da radi u čistoj fabrici kakvu imamo i koja se prsi novim radnim mjestima, u kojoj bi radnik zaradio trećinu GIKIL-ovske plate? Takvim poslodavcima bi svakako bilo u interesu da država zatvori gigante i da sve te radnike uzjahaju kao hamale. Da li ova naša država u pokušaju nema instrumente kojima bi natjerala stranog investitora da ispuni sve zahtjeve za okolišnu dozvolu?

Postoji li novčana kazna koja bi bila visoka toliko da bi, ako bi je strani investitor jednom okusio, odmah sutradan uložio sve što treba u zaštitu okoliša. Da li bi vlastima bilo konstruktivnije učestvovati u ulaganju za zaštitu okoliša, ako već nikako ne mogu natjerati stranog investitora kojeg su oni doveli, negoli zbrinjavati najmanje 1000 radnika i njihovih porodica i izmišljati načine na koje bi se mogla namaknuti sredstva kojih bi vlasti ostale uskraćene gašenjem GIKIL-a. Jadni smo mi sugrađani ako mislimo da ćemo udisati opojne mirise rajskog cvijeća ako se ugasi GIKIL. Kamo sreće da shvatamo kakve bi nesagledive posljedice po Lukavac, kako u socijalnom, tako i u ekonomskom smislu, donijelo zatvaranje GIKIL-a. Mnoštvo je parcela na našoj općini, u netaknutoj prirodi, pa sve je pusto, hoće Bošnjo savremeni da se pored prljavih fabrika skrasi a onda bi da udiše ozrenski zrak. Kakav smo narod, u nama je toliko mržnje da se u nama mogu razvijati karcinomi i kada se ugasi GIKIL. 700 radnika i članova njihovih porodica je izašlo pred Vladu FBiH gdje se niko nije udostojio da razgovara sa njima. Gdje su im poslali oklopnike čuvare, kao i na borce, borce koji su se borili za ovu državu usranu do vrata. Ni sumnjali nismo, bili su dostojanstveni, obazrivi, i u cijelom svom bolu, neizvjesnosti i gorčini bili savjesni, bili korektni, pomjerili se sa ulice, izvinili Sarajlijama na kratkoj blokadi ulice, pokupili smeće iza sebe jer dovoljno je smeća u zgradi pored. Vratili se potišteni, sa bezbroj osjećaja, retoričkih pitanja, sa sjećanjima koja naviru iz teške prošlosti iz koje su ipak izašli kao pobjednici, a jutro će dočekati u grču i neizvjesnosti. Pu državo!

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
10 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Karlo

Patetika! GIKIL hrani 1000 a ubija 10,000 porodica. Nije GIKIL propao preko noci, on se ubija desetljece cijelo. Kakvu korist Lukavac ima od tog istog GIKILA? Mislim LUKAVAC, gradjani Lukavca, a ne neke dadzbine sto se podijeli po privatnim dzepovima na racun gradjana? Koga to indirektno GIKIL hrani, kad satnica kod podizvodjaca ne prelazi 2 KM, a radi se od zore do sumraka! Poslovi se gube, svugdje je to normalna stvar, ali kod nas je izgleda normalno da ostaris na nekoj poziciji.Ako nestojednostavno ne moze da se odrzi, a usto truje cijelu okolinu, ekosistem i rijeke, jednostavno raz*ebi to! Da mi babo drzi a ne neki cigan iz Indije, neces da nastavis radit ako moje dijete u sedmoj godini vec mora sa pumpicom da hoda!

Za ove koje ce sad da porede cementaru i sodu, nabijem vas! Na njima je bar neki napredak pokrenut, koliko toliko se ulaze, u Koksari zadnji vijak zavrnut, pise na njemu Made in Kraljevina SHS. Mani me molim te.

Senci

kompanija koja direktno hrani 1000 porodica ove jadne, siromašne i bezperspektivne države u pokušaju.

Tacnije kompanija koja direktno truje najmanje 50.000 porodica na TK i zagadjuje rijeke i okolinu.
Ublehe jedne mani te se socijale,niste sposobni da radite kako treba i ne treba da radite .
Marsss na biro gdje vam je i mjesto sami ste sebi i napravili da vam bude tako,bolje niste ni zasluzili zagadjivaci i robovi cigana iz Indije .

Gikilovac

Kretenu jedan,koksara je prije još više zagađivala,a ko ti garantira da ćeš disati čišći zrak ako je zatvore,volio bih da stavljate imena ovde ako je zatvore da ti dođem kući i uzmem iz kuće što mi treba…zato što ćeš ti imati šta jest a ja neću

bronky

e, senci,baš si pravi ***

abutabu

izgleda da autor ovog texta ne zivi u bosni , a mozda ni na planeti zemlji , ponavlja pricu koju svi znaju , sta sad , ko je kriv ? krivi su svi , uprava , radnici ,drzava , kanton , indijci , i sta sad ? svi se pravit budale i nastavit kao da se nista nije desilo , ili nesto ucinit ? U sustini nista se nece desit koksara ce jos malo cadit dok se ne raspadne i onda ce ti radnici opet ostat bez posla , indijac ce koksaru isjec u zeljezo i cao . Tako da ce se po obicaju dobrom bosanskom stvari malo prolongirat dok se rjesenje samo nametne .

Smrt Gikilu

Samo srušiti to smeća od fabrike i praviti tržni centar kao Bingo, zaposliti tu ljude a Indijac i ovi naši plaćenici što mu pomažu u kriminalu sve ove godine neka plove niz Sprecu…

Gikilovac

Mamu zaposli,u BINGU je već 15 godina plata 450KM

Sodakox

Pa koliko je tebi plata gospodine?i plus tumor gratis.šta to ne možeš raditi drugi posao ili imaš diplomu o završenoj gikilovoj školi?idi prodaji drogu manje ćeš svijet poubijati

maak

Gradjanska petlja je politicka organizacija pod komandom sdp . Vi sdp ste navukli lafinom o ekologiji sve moguce inspekcije na Lukavac SAMO DA BI DOSLI NA VLAST a sad opet lafinate kako se brinete o radnicima koksare a vasi sindikalci isto politicki aktivni imamovic i hodzic su samo zaposljavali svoje i sutili a sad odjednom oni nesto lafinaju a tolike godine nisu nista ucinili za radnike

Dzeko

Gikilovac, hemoterapija ti ne gine. Sine, dok si mlad sve ti je interesantno. A kada udes u godine bolescuge se samo lijepe za tebe. U Bingu je plata mala ali bice bolja. Sigurno.

10
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x