Vremenska prognoza: Smjena sunca, pljuskova i oblaka se nastavlja

0 501

Nestabilno vrijeme praćeno tmurnim oblacima, kišom i kratkotrajnim pljuskovima nastavlja se i u narednim danima. Iako će na nebu biti i sunca, ono neka vas ne zavara budući da su meteorolozi najavili kontinuitet nestabilnih vremenskih prilika sve do kraja sedmice.

Red oblaka, red sunca, pa ponovo red oblaka – u najkraćem, vrijeme u narednim danima u našoj zemlji moći će se opisati upravo na ovaj način. Prognoze, i to one koje potpisuju meteorolozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda, pokazuju kako će nestabilno vrijeme, ovih dana češće nego inače, stanovništvo dovoditi u nezahvalne situacije u kojima se treba odlučiti da li će prije biti potrebniji kišobran ili pak sunčane naočale. Nova radna sedmica, donijela je i nove izmjene u prognozama vremena u šta će se stanovnici sjeveroistočne Bosne već danas moći uvjeriti.

“Tokom utorka neka vas ne iznenade kiša, pljuskovi i grmljavina. Padavine mogu biti intenzivnije, a moguća je i pojava grada. Vjetar slab, umjerenog smjera. Temperature od 21 do 27 stepeni.” – kazala je Ismira Ahmović iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Češćim padavinama jačeg intenziteta ipak će prkositi visoke temperature koje se, kaže Ahmović, neće mijenjati sve dok se i prognoza ne stabilizuje.

“Kao i danas i u narednim danima se očekuje nestabilno vrijeme sa padavinama. Padavine se uglavnom očekuju u poslijepodnevnim satima ali osjetnog pada temperature neće biti.” – dodaje Ahmović.

Iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda, posljednjih dana česte su i smjene zelenih, žutih i narandžastih oznaka meteoalarma koji predstavlja signal za potencijalne opasnosti uzrokovane vremenom.

Upravo zbog prognoze ispunjene kišom, pljuskovima i grmljavinom, prvi dan nove radne sedmice meteoalarmom bio je obojen u žuto, dok je zbog istih razloga već za danas izdato i narandžasto upozorenje. Međutim, situacija se ni sa meteoalarmom kao ni sa prognozom neće značajno mijenjati ni u drugoj polovini sedmice.

Ismira iz FHMZBiH kazala je kako će se smjena sunca i oblaka nastaviti i tokom sedmice: “U srijedu umjereno do pretežno oblačno i dalje nestabilno vrijeme, sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. U četvrtak pretežno oblačno vrijeme sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Nestabilno vrijeme sa padavinama se očekuje i u petak. Padavine se očekuju u poslijepodnevnim satima.” – dodaje ona.

Zbog svega ovoga neka vam do kraja mjeseca pri ruci budu i papuče i patike, ali i dukserice baš kao i laganija odjeća. Jer, ma koliko prognoze precizne bile, s vremenom se baš nikada ne zna.

 

Komentari

avatar