VIDEO/FOTO: Bosna Slobodi Pjeva

5 2.462

Nekada tradicionalni događaj koji je po svojoj kvaliteti i obimu bio veoma važan za općinu Lukavac je festival narodne muzike ”Bosna slobodi pjeva” .

Festival je prvi put organizovan ratne 1993. godine, a zadnji festival održan je 1999. godine. Te ratne 1993. godine kada se iz nekih gradova gotovo da nije moglo izaći, održan je festival uz prisustvo pjevača upravo iz tih blokiranih gradova.

Festival se prve tri godine održavao u lukavačkom domu kulture dok su se ostali festivali održavali na plaži jezera Modrac. Na festivalu su se mogli čuti melosi bosanskog sevdaha, folk muzike i u to vrijeme popularnih patriotskih pjesama. Neki učesnici festivala bili su: Muhamed Mujkanović, Zaim Muzaferija, Omer Pobrić, Hasiba Agić, Mehmedalija Muratović – Ćopak, Šerif Konjević, Zekerijah Đezić … i mnogi drugi.

U cilju sjećanja i u želji da festival ponovo oživi, objavljujemo video materijal sa festivala i nekoliko fotografija.(SodaLIVE.ba)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
5 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Sunce

Ispravka:Prvi festival Bosna slobodi pjeva je održan 1994g.(kao što se na slikama vidi) a za posljednji nisam sigurna da li je bio ’97 ili ’98 godine,jer kada su sarajlije preuzele svu organizaciju i kada više to nije bilo to ugašen je i taj nekoliko godina održavani festival!
Svaka vam čast na ovim slikama i snimcima, ne znam koji je povod da to objavite ali mi je drago da ste to sada objavili jer za 3 dana će biti tačno godina dana od smrti legendarnog Omera Pobrića-organizatora 1. festivala Bosna slobodi pjeva.Tako da bi ovo moglo biti u znak sjećanja na Omera Pobrića..neka mu je vječni rahmet

NinjaRadnik

Za Sunce: Rahmetli Omer je bio idejni tvorac festivala, ali sav teret organizacije pao je na Lukavčane poput rahmetli Muhameda Begića Belaje, zatim članove orkestra Meraklije (Abasko, Mujo, Bekta i drugi), osoblje Doma kulture, kao i tadašnju kompletnu civilnu i vojnu vlast u Lukavcu.
Ono što se rahmetli Omeru Pobriću zamjerilo je to da je snimke koji su ovdje objavljeni i koje je napravila ekipa TV Lukavac preuzeo u svoje vlasništvo i na njih zakačio logo svoje produkcijske kuće.

Za administratora: ovaj tekst je pun netačnih informacija a u istom se ne navodi ime nijednog učesnika festivala iz Lukavca. Neka vam je na čast.

Jasmin Garagic

Omer je idejni tvorac, Lukavcani su potegnuli a Omer je pokupio kajmak.
Omer je stara lopovcina koja se na racun “muslimanstva” uz tada svemocnu SDA naljusto para kako u ratu tako i poslije njega (ko i mnogi drugi doduse) kako u Bosni tako i po inostranstvu u koje je mogao kad hoce, gdje hoce i o trosku SDA.
I sad gledam ove slike i snimke i niko ne spominje Bektinu pjesmu “117-ta Lukavacka Brigada” koju je otpjevao Fuad Jaranovic.
Pi*am se ja i na Omera i sve one koji su omastili brk na racun Lukavcana.

Za Harisa

Garaga , dobra je Bektina pjesma – al joj tekst baš nije najtačniji jer kaže :
” Znaš da Lukavac pjeva i kada suze lije , znaš da 117 – u niko pobjedio nije ” .
Mora biti dodatak na ovaj tekst :
Znaš da 117 -u niko pobjedio nije ( ne računa se proboj četnika do Smoluće i genocid u Dobašnici ).
Što li niko na Opštini ne obilježava ovaj lokalni genocid 29 .avgust 92, kada je pobijeno više desetina civila – paljeno , pobacano u bunare .
Ej stoka je i krave žive bacala u bunare .

Jasmin Garagic

Ma kakva god je pjesma je NASA. Nafalise sve osim nasih a svi su oni dosli, napunili dzepove, nazderali se ko svinje a neki i napili bome i otisli a na Lukavac zzaboravili prije nego sto su iz njega izasli. Vidim ne svidja se ljudima sto kazem da je Omer bio lopovcina 🙂 Ne da je bio lopovcina nego je tvorac jos jende “ideje” koja mu je donijela silu para (Institut Sevdaha) i kojom je sebi uzeo za pravo da sebe nazove nekakvim cuvarem sevdaha. Da ne govorim da se ubio od para “leptirajuci” po harmonici sirom svijeta ko ono za pomoc Bosni a Bosna je najmanje dobila. Sta je to Lukavac imao od Omerove “ideje” posto su svi otisli? Nista. Mozds je neko privatno natrpo dzepove, ne kazem. Omer se nije podrpo dzaba a svi ga fale ko da je ne znam ti sta. Jedan je od onih kojima je rat bio brat a ovamo govno i patriota. Fuj! Omer je jedan od najprosjecnijih harmonikasa a svojim obradama mi je dobar dio sevdalinki ogadio za sva vremena. On cuvar sevdaha? Nemoj me …. Omer je iz Sarajeva, glavna centrala SDA je u Sarajevu pa nek svako sebi donese zakljucak… Read more »

5
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x