Opština Lukavac: “Sadnja novih primjeraka planirana za jesen 2019. godine”

6 1.432

Nakon što smo danas objavili informaciju da su isječeni čempresi koji su sađeni prije nešto više od 15 godina, na naše insistiranje oglasila se nadležna Službi pri Općini Lukavac.

Saopštenje objavljujemo u nastavku bez izmjena:

Dana 21.03.2019. godine izvršeno je uklanjanje crnogoričnog rastinja iz dvostranog drvoreda u Titovoj ulici.  

Uklanjanje 12 kom. crnogoričnog rastinja izvršeno je u skopu planirane rekontrukcije i sadnje 17 kom. novih sadnica istoimene vrste u dvostrani drvored Fraxinus excelsior “Globosa” u Titovoj ulici i to iz više razloga:

  • nepreglednost saobraćaja u Titovoj ulici, pogotovo u zimskom periodu,
  • narušavanje pravilnog formiranja postojećeg drvoreda,
  • evidentan  nesrazmjeran rast krošnje postojećih stabala Fraxinus excelsior ‘Globosa’ u neposrednoj blizini pomenute crnogorice.

Budući da se radi o starijim primjercima crnogorice, njihovo izmještanje na drugu lokaciju podrazumijevalo bi dublji iskop kompletnog korijenovog sistema i zahvat veće količine zemljišta. Trenutno stanje na terenu je takvo da su sadnice locirane u razdjelnom zelenom pojasu u neposrednoj blizini ulične rasvjete, a na osnovu nadzemnog dijela biljke pretpostavlja se podvlačenje korijenovog sistema pod ivičnjake.

Neki primjerci crnogorice locirani su naposredno uz stabla Fraxinus excelsior‘ Globosa’ u pomenutom drvoredu, pa bi iskopi doveli do oštećenja istih. Iz svih navedenih razloga izvršeno je uklanjanje crnogorice.

Sadnja novih primjeraka Fraxinus excelsior ‘Globosa’ planirana je za jesen 2019. godine.

6
Komentari

avatar
5 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
KarlotosamjaZajebantLukavcankaSuljo Preletačević Recent comment authors
newest oldest most voted
Suljo Preletačević
Guest
Suljo Preletačević

Znaci, ovi su smetali saobracaju? Kako? Na koji nacin? Jer su pored garaza? I vi ste ih isjekli jer su ometali saobracaj i druge sadnice, pa cete zasaditi nove na ista mjesta i oni nece smetati?
Ili je u pitanju dogovor sa Gardenom, pa ce sadnice biti kupljene od njega i svima dobro? Ove tuje nemaju duboko korjenje i iste su mogle biti presadjene, kako ste iste nakon sjecenja izvukli iz zemlje? Ja ne vidim da ste ostavili panjeve…

Lukavcanka
Guest
Lukavcanka

A šta sa sadnicama kod pruge i one smetaju u saobracaju jer se ne vidi dolazak voza a na pružnom prelazu nema rampe???

Zajebant
Guest
Zajebant

‘ebo ti naš narod! 90% BiH “stoke” treba protjerat na Grenland. Bavite se nečim korisnim umjesto što serete na svakom koraku.

tosamja
Guest
tosamja

po****** se i po tebi uhljebu jedan!

tosamja
Guest
tosamja

Rekoh ja trebala je dotična završit Šumarski fakultet, pa jebote, prošo sam milion puta tim putem i nikad mi nije zasmeto niti jedan čempres. Neg nek je njen mentor pošalje malo po Ozrenu da hoda i uređuje kolske puteve umjesto što nama Sođanima soli pamet!

Karlo
Guest
Karlo

Ako sam prezivio nesavjesne vozace koji parkiraju i staju na po trga i duz cijele ulice Branilaca Bosne, mog’o sam nekako i cemprese. AL najjace mi je ovo, “narušavanje pravilnog formiranja postojećeg drvoreda”, pa drugarice to je prirodno drvo, nije bonsai, da ga ti upravljas kako hoces!