Skuplje gorivo, cigarete i kafa

417

cigareteOd danas, kada na snagu stupa Zakon o akcizama BiH, cijena cigareta povećaće se za 15 pfeniga po kutiji, kilogram kafe biće skuplji za 50 pfeniga, dok će gorivo poskupjeti za deset pfeniga po litru. Prema riječima portparola Uprave za indirektno oporezivanje BiH, Ratka Kovačevića, trgovci bi trebalo da do kraja ove godine prodaju zalihe cigareta sa starim akciznim markicama, pri čemu će jasno istaknuti nove cijene.

Kada je riječ o kafi, trgovci imaju tri mjeseca da rasprodaju stare zalihe, nakon čega će moći prometovati samo kafu koja na sebi ima akciznu marku, što dosad nije bio slučaj.

– U skladu s novim zakonom, obveznici koji prometuju akciznom robom u BiH dužni su da na dan početka primjene ovog zakona popišu zalihe akcizne robe koje se zateknu kod njih. Popisne liste moraju se dostaviti Upravi za indirektno oporezivanje u roku od sedam dana od početka primjene Zakona. Razlika obračuna te akcize mora se uplatiti u roku od deset dana od dana dostavljanja popisnih listi – rekao je Kovačević.

Ovih šest mjeseci, odnosno tri, istakao je Kovačević, prelazni su period, dovoljan da se trgovci riješe zaliha robe sa starim akciznim markicama. Svi koji podnesu prijave od dana početka primjene Zakona dobiće nove akcizne markice.

– Naši inspektori u četiri regionalna centra dan nakon početka primjene novog zakona krenuće u kontrolu, gdje će voditi računa o ispravnosti popisnih listi i obračuna razlike akciza, kako ne bi bilo zloupotreba u datom prelaznom periodu – kaže Kovačević.

Izvršni direktor Udruženja ekonomista RS “SWOT”, Saša Grabovac, ističe da novi zakon ima i svoje prednosti i mane. Akcizama će se nadomjestiti manjak prihoda u budžetu po osnovu carina, ali će, s obzirom na dosadašnja iskustva, povećanje cijena goriva povući za sobom i povećanje cijena namirnica.

– Kao i uvijek, najugroženije kategorije građana najviše će biti pogođene ovim poskupljenjima. Osim toga, postoji šansa da, usljed povećanja cijena, opadne potrošnja, a samim tim i da se ne ispuni plan godišnjeg povećanja prihoda u budžetu BiH za oko 300 miliona maraka – rekao je Grabovac.

(Tuzlarije/SodaLIVE.ba)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
1 komentar
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
unknown_man

Svaka cast za cigarete , ali i za gorivo NE , jer od goriva narod zivi , a cigarete su bas luksuz !