Kancerogene štrudle i na tržištu BiH

0 878

Građani Bosne i Hercegovine možda jedu kancerogene štrudle, a da to i ne znaju.

Štrudla sa smokvama, srpskog proizvođača “Žitoprerada DM”, koja sadrži nedozvoljen nivo ohratoksina A, sa tržišta Evropske unije povučena je prije desetak dana, javlja ATV.

U Republici Srpskoj se može naći na svakom ćošku. Iako imaju pristup međunarodnim podacima o takvim proizvodima, alarm u nadležnoj Agenciji za bezbjednost hrane upalio se tek danas.

Naglasio sam da smo preduzeli korake time što smo obavijestili Inspektorate u čijoj nadležnosti je sprovođenje ovih mjera . Agencija nema nadležnost za direktnu nadležnost u subjektima i direktinim poslovim sa hranom, kaže Drago Sando, pomoćik direktora u Agenciji za bezbjednost hrane

U inspekciji tvrde da još ništa nemaju “crno na bijelo”. Iako se na zvaničnom sajtu Ministarstva poljoprivrede Srbije nalaze podaci o kom proizvodu i proizvođaču je riječ. Dok ne dobiju detalje, lot i seriju, sporni proizvod ne mogu da ukone.

U nedostatku tih informacija mi smo upravo naložili inspektorima koji vrše kontrolu prilikom uvoza da svaku sljedeću pošiljku ovog proizvoda, bez obzira na zemlju porijekla i proizvođača, obavezno uzrokuju na spornu materiju, kaže Dušanka Makivić, portparol Inspektorata RS.

Građani se svemu tome više i ne čude. Svjesni su, kažu, da se na domaćem tržištu može naći sve i svašta.

A na testu je palo i Udruženje za zaštitu potrošača Republike Srpske. O kancerogenim štrudlama nisu znali ništa. Poređenja radi, Nacionalna organizacija potrošača Srbije na društvenoj mreži i veb stranici bruji o tom slučaju.

Objavili su da se na tržištu nalazi još jedan kontaminiran proizvod, krekeri. Ali se još ne zna kog proizvođača.

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x