Građani kažu STOP! zagađivačima – Plato Fabrika sode Lukavac

427

Iako na našem portalu već mjesecima pišemo i upozoravamo na konstatno trovanje građana općine Lukavac od strane fabrika-zagađivača, reakcije na ekološke incidente i izravne napade na zdravlje ljudi su uglavnom prolazile “slijeganjem ramenima” kako od strane samih građana tako i od predstavnika vlasti na svim nivoima.

Kada smo već počeli vjerovati da naša upozorenja nemaju nikakvog efekta u javnosti i da su se građani Lukavca pomirili sa time da je svakodnevno trovanje od strane neodgovornih zagađivača ustvari sastavni dio njihovih života, pojavio se i tračak nade u vidu saopćenja Alternativnog Kreativnog Centra (ACC) Lukavac, a u kojem građani okupljeni oko ove organizacije najavljuju mirne proteste zbog nepodnošljive situacije sa aerozagađenjem na području grada i općine Lukavac.

Omladinska organizacija “Alternative Creative Center” Lukavac (Alternativni kreativni centar), je nevladina, neprofitna organizacija koja djeluje na području općine Lukavac. U tri godine svoga postojanja organizovali su niz projekata od velikog kulturnog, zabavnog i edukativnog značaja za građane Lukavca.

Krenuli su i sa nizom akcija vezanih za ekologiju, a prvi od projekata u tom smjeru bio je “Ogledalo grada Lukavca“. Bio je to pokušaj buđenja ekološke svijesti građana koja je neophodna da bi se opstalo u ovom gradu.

Nakon okončanja spomenutog projekta građani su potpisivali peticiju sa zahtjevom za nabavku mjerača kvalitete zraka. Peticija je, kao inicijativa građana, predata Općinskom vijeću, no odgovor nikada nije stigao.

Stoga su se mladi predstavnici ove organizacije odlučili na konkretniji korak u rješavanju alarmantne situacije po pitanju zagađenosti zraka u Lukavcu.

Naime, u toku su aktivnosti za pripremu mirnog protesta koji bi se trebao održati 27.05.2010. godine (četvrtak) u 12 sati.

“Građani Lukavca su dugo vremena imali visok prag tolerancije prema zagađivačima, no smatramo da su sve mjere prevaziđene i da je vrijeme je da se manipulatorima koji ne poštuju zakone i svakodnevno uništavaju živote Lukavčana kaže STOP!!!

Nikome od građana, niti organizatora nije cilj da se fabrike zatvore i time ukinu radna mjesta.
Strani investitori su došli u Bosnu i Hercegovinu s ciljem da ostvarenja profita, ali neki od tih investitora, odnosno vlasnika fabrika u Lukavcu, pri ostvarivanju vlastitog profita poštuju niti zakone niti ljudske živote.

Zbog toga su se organizatori protesta odlučili obratiti sa sljedećim zahtjevima:

1. Nabavka mjerača kvalitete zraka – iz razloga štorezultati dobiveni sa mjernih stanica iz Tuzle odgovaraju mjerenjima zraka na planini ili drugim nezagađenim područjima, a svi građani Lukavca su očevici da takva situacija nije u njihovom gradu. Čvrste čestice koje se nalaze u zraku na području Lukavca vidljive su golim okom.

2. Ubrzanje procesa instalacije savremenih elektrofilterskih postrojenja koji će odgovarati svojoj namjeni, odnosno zahtjevima trenutnog procesa i kapaciteta proizvodnje u fabrikama u skladu sa Evropskim standardima.

3. Federalnom Ministarstvu turizma i okoliša, tj. ministru Nevenku Hercegu – da se u Nadzorni odbor sprovođenja odluka iz okolinske dozvole za Fabriku sode Lukavac obavezno uključi neko iz relevantnih institucija općine Lukavac.

Ovoga puta protesti se održavaju na lokaciji ispred Fabrike sode Lukavac, a sljedeći put nećemo zaboraviti ni GIKIL, ni ostale zagađivače”, navodi se između ostalog u saopćenju koje smo dobili iz ACC-a Lukavac.

KOMENTARI

PREPORUČUJEMO

Komentarisanje nije dozvoljeno.