Domovino, sretan ti Dan državnosti

3 1.321

Na današnji dan, prije tačno 74 godine, je u Mrkonjić Gradu na prvom zasjedanju Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja BiH (ZAVNOBiH) potvrđen kontinuitet državnosti BiH, sa historijskim granicama koje datiraju još iz vremena srednjovjekovne Bosne.

U noći sa 25. na 26. novembar 1943. godine je usvojena i Rezolucija ZAVNOBiH-a, u kojoj je izražena odlučnost naroda BiH da njihova zemlja bude udružena zajednica u kojoj će biti osigurana puna ravnopravnost svih te ravnopravnost Republike BiH unutar jugoslovenske federacije. BiH je definirana kao jedinstvena i nedjeljiva država u kojoj će svi narodi imati ista prava te živjeti u slobodi i jednakosti.

Osnivačkoj skupštini prisustvovalo je 247 delegata iz svih krajeva BiH, od kojih 173 sa pravom glasa. Na prvom zasjedanju ZAVNOBiH je formalno konstituiran kao predstavništvo Narodno-oslobodilačkog pokreta (NOP) BiH, ali je u stvarnosti djelovao kao njen najviši organ vlasti. Odluke ZAVNOBiH-a potvrđene su i na zasjedanju AVNOJ-a, a definirane su i granice BiH koje su određene odlukama Berlinskog kongresa 1878. godine.

Povodom Dana državnosti je za danas predviđen niz ceremonija i manifestacija kojima će se obilježiti ovaj praznik.

Tim povodom i redakcija portala SodaLIVE svim građanima BiH želi sretan Dan državnosti.

3
Komentari

avatar
2 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
nekololo bosanacMilenko Blagojevic Recent comment authors
newest oldest most voted
Milenko Blagojevic
Guest
Milenko Blagojevic

U ovim mutnim vremenima Rezolucija ZAVNOBIH-a dobija na vaznosti.
I tko zna kako bismo se jos proveli da je nije. Zalosno je,ali istinito, da moramo da se vise uzdamo u proslost , nego u buducnost. Sretan ti Dan drzavnosti, Zemljice !

lolo bosanac
Guest
lolo bosanac

sretan dan nase drzave svima onima koi slave a i onima koi ne slave, jer mi imamo nasu dragu domovinu koja je stvorena na krvi svih gradana koi su pali za nju veliko im hvala.

neko
Guest
neko

Malo poradi na gramatici pa onda cestitaj.Koi-Koji