80% građana TK ne bi prijavilo korupciju nadležnim! (VIDEO)

6 787

Korupcija je u Bosni i Hercegovini veliki problem i treba poduzeti određene korake koji bi građane podstakli na prijavu koruptivnih djela. U 2017. godini Tužilaštvo Tuzlanskog kantona je podiglo 58 optužnica za koruptivna krivična djela čiji su akteri uglavnom nosioci javnih funkcija. No, ostaje otvoreno pitanje šta je potrebno uraditi kako bi korupcija u potpunosti bila iskorijenjena.

Podaci o podignutim optužnicama u vezi sa korupcijom u 2018. godini još uvijek nisu dostupni, a Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona u godini koja je za nama nije evidentiralo niti jedan slučaj prijave korupcije. No to ne znači da je nema i da nije prisutna. Građani se boje prijaviti korupciju, ali većina njih nije upoznata da ih štiti zakonska regulativa, ali uz primijetne nedostatke.

„Bosna i Hercegovina ima zakon o zaštiti lica koja prijavljuju korupciju u institucijama Bosne i Hercegovine, dok Republika Srpska ima zakon koji štiti lica koja prijavljuju korupciju u Republici Srpskoj. Međutim, nedostatak tih zakona je što u potpunosti nisu definisani načini zaštite tih lica koja prijavljuju korupciju“, rekao je Izudin Šarić, glasnogovornik MUP-a TK-a.

Rezultati anketa provedenih u proteklom perioda pokazuju da 80 posto građana TK ne bi prijavilo korupciju nadležnim i da korupcije najviše ima u tužilaštvu, sudstvu, zdravstvu i državnim institucijama.„Korupcija zahtijeva sistemski organizovanu borbu, uzimajući u obzir i posljedice koje nastupaju kao rezultat korupcije. Pojedinačni načini ne mogu odgovoriti ovom problemu. Moramo se svi uključiti“, ističe Miralem Halilović, predsjednik tima za sprječavanje korupcije TK.Pomenimo i da je godinama unazad Komisija za borbu protiv Korupcije Skupštine TK dobijala na stotine krivičnih prijava koja ukazuju na kriminal i korupciju u različitim institucijama na području Tuzlanskog kantona, ali do danas niti jedan slučaj nije rezultirao pravosnažnom sudskom presudom.

0 0 vote
Ocijeni članak
guest
6 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
abutabu

Što znaci da dzaba kenjamo , svi smo korumpirani od najsitnijih do najkrupnijih , nije problem u vodjama nego u narodu koji je do srzi kvaran .Zato nam i jest ovako kako je , bolje nece nikad bit nit bolje zasluzujemo.

Mufid

Pogrešno.
Ljudi pametni jer znaju da živimo u državi tipa “kadija te tuži – kadija ti sudi” i da se ne zna ko je veći kriminalac od onih koje bi prijavili, kome bi prijavili i ko bi nas KAO zaštitio.
To je sve uvezano a u tom sistemu onaj ko prijavi bi bio jedinin koji bi na*ebo.

abutabu

Kadije nisu ovdje dosle s marsa nego su ponikle iz naroda koji je nekulturan lopovski i pokvaren do maksimuma , kadije su samo refleksija onog sto narod misli i zeli , da nije tako , lako bi se njih rijesili .Kadije su tu jer smo ih mi tu doveli i postavili i ocigledno nam godi da su tu .

blinker56

Dav nih 80seti god, dobro se sjecam,da je od mene trazeno hijladu maraka da me zaposli ,na kopu da vozim kamion-Bajro BA,i njegov rahmetli punac.l22xd

Mufid

Kome prijaviti?
Nismo mi Bosanci u životu glupi ko u vicevima.
100% nas zna da su policija i pravosuđe največa mreža organizivanog kriminala, potražilaca i promotera davanja i primanja mita.
Dok se tu situacija ne pročisti niko nije lud da prijavi pa da završi ko David.

SDA=SBIH=PORAZ2018

Kako prijaviti izbornu krađu loklnoj izbornoj komisiji kad i oni kradu

6
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x