“Identifikacija i upravljanje predkalcinatorom u cementnoj industriji“ USKORO na Međunarodnoj konferenciji „CONTROLO 2020“ u Portugalu

0 436

Na 14. međunarodnoj konferenciji „CONTROLO'2020“, koja će se održati od 1. do 3. jula u Portugalu, bit će prezentiran naučni rad pod nazivom „Identifikacija i upravljanje predkalcinatorom u cementnoj industriji“.

Rezultat je ovo uspješne saradnje profesora Jakuba Osmića sa Elektrotehničkog fakulteta u Tuzli i Edina Omerdića sa Univerziteta Limerick u Irskoj sa našim inženjerima elektrotehnike Edinom Imširovićem, Emirom Omerdićem i procesnom inženjerkom Timom Omerović Smajlović.

Fabrika cementa Lukavac je već uveliko poznata po upotrebi alternativnih goriva u svojoj proizvodnji, a autori ovog naučnog rada istraživali su kako da se najbolje stabilizira temperatura u predkalcinatoru pri upotrebi ovih goriva, s ciljem da se ostvari što stabilniji rad cijele peći i dodatno uštede energenti.

Razmjenom i identifikacijom podataka iz SCADA sistema, kao i adekvatnim izvođenjem jednostavnih formata bavili su se inženjeri naše fabrike, na osnovu kojih je profesor Osmić napravio odgovarajući matematički model.

Konkretnom implemantacijom i testiranjem dobivenih podataka ostvareni su izuzetni rezultati i predstavljaju važan naučni doprinos u sferi automatskog upravljanja, a samom praktičnom primjenom se štiti i oprema i smanjuje broj zastoja.

Ovogodišnja konferencija CONTROLO (The International Conference on Automatic Control and Soft Computing), koja okuplja brojne naučnike, istraživače i inženjere s ciljem razmjene znanja i širenja istraživanja u raznim oblastima upravljačkog inženjerstva, usljed pandemije bit će online.

Profesori Osmić i Omerdić zajedno sa inženjerima Lukavac Cementa svoj rad će prezentirati 3. jula.

https://www.controlo2020.ipb.pt/index.php?category=conference&menu=program

Ulaganja Fabrike cementa Lukavac u najbolje raspoložive tehnologije u cementnoj industriji omogućavaju, između ostalog, i realizaciju ovakvih naučnih istraživanja i drugih projekata, što rezultira unapređenjem procesa proizvodnje i ekoloških standarda.

4.8 6 votes
Ocijeni članak
guest
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x