Sud u Velikoj Britaniji proglasio bankrot Pramoda Mittala

8 4.366

Prema pisanju svjetskih medija, članu jedne od najbogatijih porodica na svijetu, koji je na vjenčanje svoje kćerke potrošio 50 miliona funti, proglašen je bankrot s dugom od 130 miliona funti, nakon što je upleten u istragu zbog veza s organizovanim kriminalom u GIKIL-u.

Riječ je o Pramodu Mittalu (64), bivšem predsjedniku Nadzornog odbora GIKIL-a koji je bio suvlasnik ove firme sa svojim GSHL-om, sa većinskim pravom upravljanja, sve do jula prošle godine kada je uhapšen u BiH, tačnije u Lukavcu, tokom jedne od svojih posjeta ovoj firmi, a u sklopu istrage za organizovani kriminal.

Kako piše „The Times“, vjeruje se da je Pramod Mittal izgubio novac nakon što je umiješan u istragu organizovanog kriminala vezanu za GIKIL, iako se njegovo ime vezalo ranije i za mnogobrojne druge afere na Balkanu i svijetu.

Brat Pramoda Mittala, Lakshmi Mittal, 19. najbogatiji čovjek u Britaniji, koji posjeduje dvorac u iznosu od 300 miliona £ u Mayfair-u i na čelu je firme Arcelor Mittal, najvećeg svjetskog proizvođača čelika. Međutim, kako strani mediji pišu, „70-godišnjak, vrijedan 6,78 milijardi funti, nije voljan spasiti mlađeg brata, nakon što su se njih dvojica prethodno posvađali oko carstva legure njihovog oca.“.

„The Times“ dalje prenosi izjavu svog izvora: ”Oni više nisu bliski i žive odvojene živote. Lakshmi ne vidi zašto bi trebao biti finansijski odgovoran za svog brata. Ovaj dug nema nikakve veze s njim.”

Pramod Mittal postao je dobro poznat nakon raskošne ceremonije održane za njegovu kćerku Shristi u Nacionalnom muzeju katalonske umjetnosti u Barseloni 2013. godine. Uslijedilo je trodnevno druženje, a za 500 zvanica posluženo je 132 kilograma svadbene torte.

Kaže se da je njegov rival brat Lakshmi potrošio 40 miliona funti na vjenčanje svoje kćerke Vanishe u Versajskoj palači 2004. godine, na kojem je Kylie Minogue održala nastup, dok je na Eiffelov toranj postavljen vatromet.

Prema „The Times-u“, bankrot Pramoda Mittal-a proizilazi iz njegovog djelovanja kao jamca 2006. godine za dugove Global Ispat Koksne Industrije Lukavac (GIKIL), bosanskog proizvođača koksa koji se koristi u proizvodnji čelika.

Mittal-a je tužio londonski Stemcor kada nije platio 166 miliona dolara, koji duguje od 2013. godine. Stemcor je razdvojio svoje netrgovačke poslove, koji uključuju jamstvo Mittala, u zasebnu firmu, Moorgate Industries, kojoj je Sud za nesolventnost priznao nalog za bankrot.

Nakon što je u julu prošle godine Mittal uhapšen u sklopu istrage za organizovani kriminal u GIKIL-u, pušten je uz kauciju od milion eura, ali istraga je još u toku.

Michael Swangard i Duncan Lockhart, advokati Moorgate-a, izjavili su za „The Times“: „Bankrot gospodina Mittala predstavlja značajan korak naprijed za Moorgate u dugogodišnjem i napornom procesu za povratom značajnih novčanih sredstava koje duguje Mittal i nekoliko njegovih povezanih firmi.”

Advokat Pramoda Mittal-a, Richard Viegas, rekao je novinama da je “složena korporativna matrica” dovela do naloga za bankrot i da je uslijedila žalba.

3 2 votes
Ocijeni članak
guest
8 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Milenko Blagojevic

Ovo smo ,na neki način najavili. I mi ,koji smo svo ovo vrijeme , bili “dosadni” i “pametni”.Ali ovo nije kraj,ovo je početak u kojemMORAJU da “stradaju” svi Mittalovi doušnici ,slugenjare i “puhomudači”, doušnici i “bijelohljebovići”…Svi oni zbog čijeg masnog šuperdina stradavaju i stradaju cijele generacije. Odgovornost i kazna ZA SVE,bez obzira na funkciju,političku pripadnost i ulogu.Od “najmanjeg” do “najvećeg “! koji nisu učinili NIŠTA da spriječe agoniju ,koji su suodgovorni u smišljenom nedjelu.Gori su od svakog virusa!!! Sada je i njima ura otkucala …A,ako tako ne bude,onda “laku noć svirači”…

tosamja

IZ tvojih usta u božje uši. Ima još i u GIKIL-u Mittal ovaca koji se još uvijek nadaju da će se Mićko amo vratiti.

Lukavac

Zato su Džeky i Abda dobri menadžeri 😂😂😂Da nisu smiješni bili bi žalosni 😂😂😂

Tosamja

Kolko je neko dobar ili los nema veze s ispiranjem mozga ovco odbjegla 😁

Šoba

“Ovco odbjegla” dobar dobar, nisam to dugo čuo.

Lukavac

Pa baš se vidi da široko razmišljaš… Iz tvog odgovora može se zaključiti da ti je mama ovca a ti bekan.. Beeee beeee 😂😂

Last edited 28 days ago by Lukavac
Šoba

Kome ti to, meni ili ovome gore što te nazvao ovcom?

Milenko Blagojevic

Znači, ko Vučić u Srbiji…

8
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x