Želite posjetiti Pečuh? Grad Sulejmana Veličanstvenog, zaključanih ljubavi, muzeja, restorana… i tržnog centra Arkad (velika sniženja za vrijeme posjete)

1 6.750

Turistička agencija Elketours Lukavac za vrlo povoljnu cijenu (30 KM) povratne karte možete vidjeti pravi europski gradić na obroncima planina Mecsek, popiti odlično Vilannyievo vino i vrlo povoljno kupovati u tržnom centru Arkad..

1236191_10201404223061988_966636665_n

Zašto je Pečuh pobijedio u borbi za europski grad kulture 2010. godine jasno je već nakon pola sata šetnje ovim lijepim gradom. Izdvojen u brdovitom predjelu, nikada više nakon turske okupacije nije imao stratešku vrijednost, pa je često bio zauzet bez borbe.

169284085350a2838b2584a353255248_640x456

Grad minareta i džamija

Unatoč tome, stanovništvo se kroz istoriju susrelo s brojnim nesrećama. Poslije poraza u bitci kod Mohača Turci su preuzeli vlast i divljali krajem. Tokom 143 godine turske vladavine grad je neizbježno poprimio istočnjački izgled. Zahvaljujući potoku Tettyetu izgrađeni su brojni mlinovi uz koje su bosanski kožari, pristigli s juga, stvorili temelje danas nadaleko poznate kožarske industrije. Turci su gradili džamije i javna kupališta. Još danas se mogu vidjeti dvije bivše džamije i jedan od dva preostala minareta u Mađarskoj te koristiti nekoliko kupališta. Drugi se minaret nalazi ispred slavne tvrđave Eger, ali to je već posebna priča.

Pecs_-_Hungary_-_EU

Nemilosrdni osloboditelji

Vojska Louisa od Badena napala je Turke u Pečuhu 1686. godine teško oštetivši grad čime je završena turska vladavina. Na žalost, niti vojnici grofa Vecchia, zapovjednika grada, nisu imali milosti prema gradu i stanovnicima. Pljačkali su nemilosrdno. Čak su iskopavali mrtve ne bi li pronašli dragocjenosti. Današnji raspored ulica starog dijela Pečuha unatoč svemu nije se mnogo promijenio zahvaljujući velikom broju školovanih ljudi koji su živjeli za napredak čitavog kraja.

Za historičare i arheologe Pečuh predstavlja pravi raj budući da najstariji nalazi naseljenosti potječu još iz neolitskog razdoblja. Huni, Istočni Goti, Avari, Langobardi, Avari smjenjivali su se u Srednjem vijeku da bi na kraju postao dijelom Karolinske države. Kralj Istvan (Stjepan) utemeljio je 1009. godine Pečujsku biskupiju. Najvažniji događaj u Srednjem vijeku bilo je osnivanje Mađarskog univerziteta 1367. godine. Iako im je kralj Ferdinand darovao status slobodnog kraljevskog grada 1528. godine, Pečuhu su tek odlukom Marije Terezije 1780. godine ponovo vraćene ove privilegije.

1553997383_8bf80f7611_z

Zahvaljujući rudarstvu, kožarstvu, vinogradarstvu i stočarstvu kraj je uvijek bio napredan, a pošteđen je razaranja u Drugom svjetskom ratu.

Dok prolaze trgom s obližnjeg ih balkona promatra kip slavnog Franza Liszta, kompozitora, dirigenta, pisca i najvećeg pijanista svog vremena. Od mladosti je živio u Parizu i Beču i zbog slobodnog načina života bio je slavan i popularan poput današnjih glumaca. Jedno je vrijeme studirao teologiju u Rimu pa je često nosio svećeničku halju u kojoj je i prikazan kako zagledava na trg ispred Pečujske katedrale.

Dokazi brojnih školskih i studentskih ljubavi mogu se vidjeti na ogradi iza crkve sv. Petra ispunjenoj katancima svih vrsta ispisanih imenima zaljubljenih kao znak neraskidive ljubavi. Zato, 5.10. ponesite katanac sa napisanim svojim i imenom drage osobe i zaključajte svoju ljubav za sva vremena 🙂

Pri povratku iz Pečuha planirana je posjeta tržnog centra Arkad, u kojem će u trenutku posjete biti velika sniženja. Više o centru i sniženjima

arkadpecs_1n

arkad_pecs_02

Za one koji ne žele posjetiti Pečuh, obezbjeđen je odlazak na poznato kupalište u Harkanj.

Polazak: 5.10.2013. godine u 5:30 sati iz Lukavca i 06:00 iz Tuzle.
Cijena: 30KM

Više informacija: SodaLIVE.ba facebook stranica
Elektours: 035 553 885 (Lukavac) i 064 44 22 066 (Tuzla)
BROJ MJESTA JE OGRANIČEN! POŽURITE!

FACEBOOK DOGAĐAJ

(SodaLIVE.ba)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
1 komentar
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
neko_iz_mase

Dal dodji cigani u taj grad ode to svo zeljezo 🙂

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x