U Londonu postavljena klupa koja upija smog (FOTO)

2 3.226

U Londonu su postavljene CityTree klupe koje služe i kao filteri koji upijaju zagađenja iz zraka.

CityTree klupa radi uz pomoć mahovine i drugih biljaka koje prirodno uklanjaju ugljendioksid, prašinu i plinove iz zraka, a postavljene su ispred dućana s organskom hranom i popularnih kafića u ulici Glasshouse koja se nalazi u blizini Piccadillyja (prometna londonska raskrsnica i popularno okupljalište).

 Budući da je spojena na internet, prikazuje podatke o kvaliteti zraka, temperaturi, kvaliteti vode i vlažnosti tla. U njoj se nalaze solarne ploče koje je opskrbljuju energijom i napravljena je od čvrstog materijala kako bi bila otporna na udarce vandala.

Proizvedena je u njemačkoj firmi Green City Solutions. Iako nije velika, proizvođači tvrde da djeluje kao 275 pravih stabala. Može filtrirati do 265 tona ugljendioksida i drugih čestica godišnje.

Ove klupe nisu postavljene samo u Londonu nego i u gradovima kao što su Hong Kong, Amsterdam, Pariz i Oslo.

Cilj proizvođača je uvesti tehnologiju iz CityTreea u zgrade kako bi se mogla regulirati kvaliteta i temperatura zraka u velikim gradovima. Veliki gradovi se nadaju da će uz pomoć nove tehnologije uspjeti ublažiti utjecaj zagađenja zraka na zdravlje stanovnika.

Inače u Londonu je izmjerena najlošija kvaliteta zraka i u posljednje vrijeme stepen zagađenosti je prešao granice koje je postavila EU. (Fena)

Leave a Reply

2 komentara za članak "U Londonu postavljena klupa koja upija smog (FOTO)"

avatar
najnoviji najstariji popularni
SDPinsider
Gost
SDPinsider

Ma hebes klupu mi imamo lafinasa on upija sve a bljuje gadosti, lafinu i obmanu. On kad kaze da se prodisalo ima da se dise, ljudi se bude idu nekud dalje, imaju petlju jos samo da propjevaju.

Juraj
Gost
Juraj

Mi imamo arape koji upijaju čarape, pune kovanica.