Splitski naučnici snimili golemu meduzu: “Ovakvu nikad nismo vidjeli”

0 267

CHRYSAORA hysoscella, poznata kao kompas meduza, vrsta je koja živi u obalnim vodama Atlantskog okeana i Sredozemnog mora. Pojavljuje se i u blizini obala Ujedinjenog Kraljevstva, Irske i Turske. Iako je razmjerno rijetka vrsta i najčešće se približava obali u rano ljeto, posljednjih godina sve je češći stanovnik Jadrana, piše Morski.hr.

U Marinskom zaljevu 9. oktobra naučnici splitskog Instituta za oceanografiju i ribarstvo su prilikom istraživanja naselja posidonije susreli meduzu iz roda Chrysaora. S obzirom na to da u prosjeku naraste do 20 cm dužine i 6 cm promjera klobuka, ovaj je primjerak iznenadio i struku. Naučnici kažu da ovakav primjerak još nisu vidjeli.

Ova vrsta meduze obitava pod površinom na dubinama 0-10 m, gdje lebdi i povremeno pliva. Karakterizira je žuto-smeđi klobuk koji podsjeća na kompas, može narasti do 30 centimetara u promjeru, a lovke do 1 metra dužine. Ima 24 lovke koje su podijeljene u tri grupe po 8.

Kompas meduza u moru se orijentiše i održava ravnotežu uz pomoć senzorskih stanica nazvanih statocisti, a pigmentirane mrlje omogućavaju meduzi percepciju promjene svjetlosti. Hrani se zooplanktonom, a prirodni neprijatelj su joj morske kornjače i riba Mola mola – veliki bucanj, koji se njome hrane.

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x