Belamionix

Ruski ekranoplan snimljen na obali Kaspijskog mora

2 1.031

Unikatni ogromni ekranoplan iz ere Hladnog rata primijećen je na obali Kaspijskog mora u ruskoj republici Dagestan. Ekranoplan se nalazi na lokaciji gdje će biti izgrađen vojni tematski park nedaleko od grada Derbenta u Dagestanu. Ekranoplan je težak 400 tona i izgleda poput aviona i turbopropelera, ali se zapravo radi o pomorskom vozilu opremljenom supersoničnim projektilima.

Trup ekranoplana se čini netaknutim, ali je boja izblijedila te su neki metalni dijelovi zahrđali.

Ekranoplan je prethodno dovučen iz baze ruske mornarice u Derbent, gdje će se graditi vojni tematski Patriot Park. Nakon što se pojavio, počele su kružiti glasine da je jednostavno napušten. Mešutim, to nije istina jer ekranoplan ima svoju svrhu.

Vozilo nosi oznaku MD-160, potiče iz Hladnog rata te je jedini primjerak koji je proizveden. Kretao se pomoću uzkoga koji su stvarala krila te je letio nekoliko metara iznad vode. Maksimalna brzina je iznosila 550 km/h.

Ruski MD-160 je bio najveći ekranoplan, dok su druge zemlje poput Njemačke i SAD-a pravile manje verzije namijenjene za prijevoz putnika, kao i obavljanje testova.

Tokom Hladnog rada je ruski ekranoplan nazivan “Čudovište iz Kaspijskog mora”.

5 1 vote
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
2 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Dzeko

Kupice ga Vucic

Milenko Blagojevic

Primjećeni su i kod nas sedamdesetih . Skalamerija na četiri točka .Nova harabatija,”Zaporožac”. Kada bi se neki Puračani vraćali s posla,tutnjalo je čaršijom ko ruski tenkovi šezdesetosme u ČSSR. Ni dandanas ne znaju napraviti auto,ali zato prave tenkove…

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x