Rocket Lab lansirao raketu Electron nakon neuspjeha u julu

0 68

Kompanija Rocket Lab je obavila uspješno lansiranje svoje rakete Electron nakon što je doživjela nauspjeh u julu.

Raketa Electron je u orbitu ovog puta ponijela opservacijski satelit težak 100 kg, a lansiranje je obavljeno 30. augusta s poluotoka Mahia na Novom Zelandu gdje se nalazi Rocket Labovo postrojenje.

Ovo je prvi uspješan let nakon neuspješnog lansiranja kada je 4. jula Rocket Lab izgubio raketu Electron i sedam satelita među kojima je bio i Canonov.

Problem je uzrokovala jedna loša električna konekcija koja je dovela do gašenja motora nekoliko minuta nakon početka druge faze. Rocket Lab je uspio ustanoviti u čemu je problem te osmisliti kako ga izbjeći u budućnosti.

Ovog puta je uz pomoć rakete lansiran satelit Sequoia kompanije Capella Space iz San Francisca. Misija je nazvana “I Can’t Believe It’s Not Optical” jer satelit koristi SAR radar, a ne optička sočiva za pravljenje fotografija zemlje. Prikupljeni podaci će se moći koristiti za praćenje sigurnosti, agrikulture i infrastrukture, kao i za odgovor u slučaju katastrofa.

Ovo je bila 14. uspješna misija za Rocket Lab, a prije nesretnog 4. jula je kompanija imala niz od 11 vezanih uspješnih lansiranja, piše Engadget.

0 0 vote
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x