Robot pas može da nanjuši koronavirus sa dva metra (VIDEO)

0 191

Tehnologija koja može pomoći medicinskim radnicima u jeku pandemije.

Imali ste priliku da na našem portalu čitate o robotu pod imenom Spot, čedo kompanije “Boston Dynamics”, a ona je u vlasništvu američkog giganta – Google.

Ponovo se Spot našao u žiži javnosti, ovog puta zbog novog posla u jednoj bolnici u Masačusetsu.

Naime, ovaj žuto-crni robot sa četiri noge je uspio da skenira vitalne znake pacijenata!

To omogućava zdravstvenim radnicima da zadrže bezbjednu distancu od pacijenata koji su inficirani koronavirusom ili nekom drugom zarazom, prenosi The Daily Mail.

Do sada je Spot bio testiran na zdravim pacijentima u medicinskoj školi na Harvardu, a sljedeći korak je da se koristi i u sobama za hitne slučajeve.

Ova blonica iz Bostona je najpre koristila Spot-a kao IPad koji može da se kreće, stavili su mu tablet na “lice”, što je omogućilo doktorima da razgovaraju sa pacijentima, ali i sa trijažom povrijeđenih kojima je potrebna njega istog trenutka!

Robot je kontrolisan sa distance i sa ručnim uređajem, prenosi MIT News.

U novom izvještaju, istraživači sa MIT-a (Masačusets institut za tehnologiju) tvrde da su dokazali da Spot može da izmjeri puls, temperaturu i druge dijagnoze sa više od dva metra!

Ovo su postigli tako što su napravili nešto što su nazvali “VitalCam”, četiri različite kamere zakačene na Spotu!

Infrared kamera mjeri temperaturu i brzinu disanja, čak i kroz masku, dok ostale tri kamere filteruju drugačije talasne dužine svetlosti za mjerenje brzine pulsa i zasićenja krvi kiseonikom.

Spotova mogućnost je bila testirana samo na zdravim subjektima, ali tim koji ga je napravio tvrdi da je spreman za upotrebu širom svijeta.

Ukoliko FDA (Uprava za hranu i lijekove) odobri, VitalCam može da uštedi vrijeme, resurse, ali i da spasi živote!

“U robotici, jedan od ciljeva je da se iskoristi automatizam i robotska tehnologija kako bi se uklonili ljudi iz opasnih poslova” – kaže Henvei Huang, diplomirani student MIT-a koji radi na projektu.

“Mislili smo da je moguće da upotrebimo robote kako bi uklonili zdravstvene radnike od rizika kojim se eksponiraju kad su sa pacijentom!” – zaključio je on.

Eventualno, Spot može da se upotrebi kako bi omogućio doktorima da nadgledaju pacijente bez ulaženja u prostorije u kojima se oni nalaze.

0 0 vote
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x