Rezultati analize / Pfizer objavio veliku vijest

0 731

Pfizer je danas saopćio da je njihov lijek protiv COVID-19 djelotvoran 89 posto u prevenciji rizika hospitalizacije i smrtnog ishoda, na što ukazuju prvi rezultati kliničkih ispitivanja.

“Prijelazna analiza je pokazala da se za 89 posto smanjuje rizik hospitalizacije i smrtnog ishoda u vezi s COVID-19 od bilo kojeg uzroka u odnosu na placebo, kod pacijenata koji su primali lijek prva tri dana nakon pojave simptoma”, navodi Pfizer u saopćenju, prenosi AFP.

Ti rezultati premašuju one koje je objavio Merck & Co za svoj lijek molnupiravir, za koji se pokazalo prošli mjesec da je prepolovio izglede smrti ili hospitalizacije za pacijente oboljele od koronavirusa, koji imaju visoki rizik za teško obolijevanje.

Antivirusni lijekovi predstavljaju dodatak cjepivima koja štite od COVID-19.

Prvi rezultati Pfizera temelje se na kliničkim ispitivanjima na nešto više od 1200 pacijenata koji su imali Covid-19 i rizik za razvoj težeg oblika bolesti, poput pretilosti ili dobi.

Kroz nekoliko dana od pojave prvih simptoma, dio njih primio je Pfizerov lijek, a ostali placebo.

Podsjećamo, Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) preporučio je cijepljenje djece u dobi od pet do 11 godina Pfizer-BioNTechovim vakcinom protiv COVID-19, nakon što je prošle sedmice Američka agencija za lijekove odobrila vakcine za tu dobnu skupinu.

Pokazalo se da je 0,8 posto onih koji su dobili Pfizerov lijek u rok od tri dana od pojave simptoma bilo hospitalizirano, a niko nije umro u razdoblju od 28 dana od tretmana.

Konačni podaci ni Pfizera i niti Mercka još nisu dostupni.

Pfizer je objavio da planira predati prve rezultate za svoj lijek “što je prije moguće” Američkoj agenciji za hranu i lijekove (FDA) prije nego zatraži autorizaciju.

5 1 vote
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x