Prvi dio kineske rakete pao i eksplodirao u blizini naseljenog mjesta

0 183

Kineska raketa Dugi marš 4B lansirana ove sedmice iz svemirske baze Taiyuan vraćena je na tlo – ali ne kao kod SpaceX-a, polako i kontrolirano, već je pao u blizini rezidencijalne četvrti.

U kineskoj pokrajini Šansi, u blizini glavnog grada Taiyuana, nalazi se istoimeni kompleks s kojega se rakete lansiraju u svemir već više od 50 godina. Sa tog je mjesta ovoga ponedjeljka lansirana još jedna kineska raketa, Dugi marš 4B, koja je u orbitu ponijela njihov novi satelit za daljinsko snimanje površine Zemlje, i to ne bi bila nikakva vijest, da se po lansiranju nije dogodilo nešto za današnje pojmove vrlo neobično.

Svima naviknutima na besprijekorna lansiranja SpaceX-ovih raketa, i njihovih već šezdesetak uspješnih povrataka prvih stepena na sigurno, snimka koju su snimili stanovnici Taiyuana prilično je zapanjujuća. Na njoj vidimo prvi dio rakete Dugi marš 4B kako se vraća na tlo, odnosno pada s neba, ali nekontrolirano i u blizinu naselja. Dijelovi ove rakete nisu višekratno upotrebljivi, ali obično padaju u okean ili daleko od naseljenih područja – što se sada nije dogodilo.

Stoga kamerom zabilježeni prizor od ponedjeljka izgleda otprilike, da parafraziramo poznatu internetsku šalu, “kao kad kupiš Falcon 9 na AliExpressu”.

Oblak otrovnog plina

Prvi dio rakete je, dakle, pao u blizini rezidencijalne četvrti, u neposrednu blizinu jedne tamošnje škole, te očekivano eksplodirao. Nakon eksplozije nebom se proširio toksični narančasti oblak dima.

Uzrok ovakvoj eksploziji i širenju otrova je činjenica da Kina svoje rakete i dalje pogoni otrovnim gorivom hidrazinom, dok se kao oksidans koristi dušikov tetroksid. Ova kombinacija goriva prilično je jeftina, ali su je Amerikanci napustili upravo zbog njene toksičnosti.

SpaceX-ove rakete pogonjene su kerozinom, oksidans im je čisti tekući kisik, a tome slijeću većinom planirano i bez popratne eksplozije. S druge strane svijeta, pak, ne vrijede tako visoki standardi pa se “kineski Falcon 9” može lako dobiti i isporučen na kućni prag, uz besplatnu dostavu – izravno s neba u dvorište.

0 0 vote
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x