Predstavljena nova generacija superbrzog japanskog voza, sa maksimalnom brzinom od 360 km/h

0 150

U Tokiju je nedavno predstavljena nova generacija superbrzog voza N700S koji podiže putovanje na sasvim novi nivo, a ima rješenje i za slučaj zemljotresa.

Novi model japanskog superbrzog voza N700S (Supreme) počeo je prometovati na Tokaido Shinkansen brzoj liniji između Tokija i Osake dugačkoj 402,8 kilometara. Ovaj vozlak može postići brzinu od 360 km/h, ali će vožnja biti ograničena na „samo“ 284 km/h.

Novi model brzog voza ima smanjeni otpor zraka i buku u usporedbi s prethodnim modelima, a riječ je o prvom potpuno preuređenom brzom vozu u posljednjih 13 godina.

Uz aerodinamičniji prednji dio voza unaprijeđena je i unutrašnjost u odnosu na starije izvedbe, pa je putovanje sada komotnije. Primjerice, naslon i sjedalo mogu se pomicati zajedno i omogućiti veću udobnost putnicima, sva sjedala imaju utičnice za mobilne uređaje, a povećan je i kapacitet spremišta za prtljagu.  

Kompanija vjeruje da će novi litij-ionski akumulatorski sustav, smješten u samom vozu, biti izuzetno koristan prilikom nestanka struje ili zemljotresa. Akumulirana energija omogućuje da voz prijeđe malom brzinom kratke dionice pri nestanku struje ili da se odveze na sigurniju lokaciju ako se nađe u visokorizičnim područjima, poput mosta ili tunela, primjerice tokom zemljotresa.

Ostala tehnološka unapređenja uključuju korištenje novog tipa aktivne suspenzije, a usavršen je i ATC (Automatic Train Control) te sistem kočenja koji osigurava kraći zaustavni put voza u slučaju opasnosti.

Central Japan Railway Co. službeno je lansirala N700S vozove uz ceremoniju na stanici u Tokiju 1. jula ove godine.

0 0 vote
Ocijeni članak
guest
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x