Poletio model eksperimentalnog aviona kojem će putnici biti – u krilima

0 370

Flying-V, futuristički avion koji bi trebao značajno štedjeti gorivo, radikalno mijenja izgled putničkih letjelica. Ovih dana poletio je njegov prvi umanjeni prototip.

Na holandskom tehnološkom univerzitetu TU Delft nastao je prototip revolucionarnog aviona s delta krilima, Flying-V, koji se od klasičnih putničkih aviona razlikuje svojim radikalno drugačijim oblikom. Kod njega, naime, krila su ujedno i trup, pa su putničke kabine smještene u taj “leteći V”. Da ovakva konstrukcija ima smisla pokazali su i prije nekoliko dana prvim pokusnim letom umanjenog modela takvog aviona, koji je obavljen u Njemačkoj.

Istraživači sa spomenutog univerziteta na pistu su donijeli 3 metra širok i 22,5 kilograma težak model aviona Flying-V na daljinsko upravljanje, te njime uspješno odradili prvi testni let. Za ovaj su pothvat morali odraditi i mnogo simulacija te dorađivati dizajn kako bi avion mogao letjeti, ali i polijetati bez problema te glatko slijetati. Ovo potonje još nije usavršeno pa je slijetanje modela bilo malo grublje nego bi se to očekivalo.

Svejedno, projekt dobro napreduje ako znamo da je pokrenut tek u februaru prošle godine. Pokusni letovi omogućavaju izvođenje manevara i mjerenje odziva letjelice, pa tako njegovi konstruktori prikupljaju podatke i usavršavaju oblik ove potpuno nove konfiguracije putničkog aviona budućnosti.

Prvi test prošao je zadovoljavajuće. Električni “dron” pokazao se stabilnim u manevrima, snaga elektromotora od 4 kW bila je dovoljna, a test je trajao koliko god je to dozvolila litij-polimerska baterija mase 6 kilograma ugrađena u ovaj model. Jednom kada (odnosno ako) ovaj dizajn zaživi, kalkulacije pokazuju da bi trebao štedjeti oko 20% goriva u odnosu na klasične avione. Partneri na projektu su holandski avioprijevoznik KLM te Airbus.

0 0 vote
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x