Ovako izgleda pad s ruskog letećeg motocikla

0 1.049

Otkako se sve više priča o letećim putničkim dronovima, sigurnost ljudi koji se na njima nalaze jedna je od glavnih briga. Policija u Dubaiju prikazala je kako izgleda kada se s tako nečega padne.

Leteći automobili i motocikli mogli bi biti prijevozno sredstvo budućnosti, ali i oni koji ih razvijaju i izrađuju priznaju da ta budućnost nije tako blizu. Jedan od ključnih problema s kojima se susreću kompanije u području zračnog prijevoza putnika raznim multirotorskim dronovima jest sigurnost tih istih putnika. Prometne nesreće u zraku sa sobom nose daleko teže posljedice nego one na cestama, pa na tom aspektu treba još mnogo raditi kako bi letjelice mogle postati dijelom “urbane mobilnosti”.

Ruska kompanija Hoversurf još je 2018. godine policiji u Dubaiju prodala svoj konceptualni leteći motocikl Hoverbike S3. Isti se nudi i na slobodnom tržištu po cijeni od 150.000 dolara, načinjen je od karbonskih vlakana, a namijenjen za let na visinama do 5 metara. Najviša brzina mu je 96 km/h, pogone ga 4 motora snage po 33 kW, što uz bateriju kapaciteta 12,3 kWh daje autonomiju leta od 40-ak minuta.

“Leteći policajci” u Dubaiju prošli su kurs letenja ovim motociklom, naučili kako njima upravljati, odraditi vertikalno polijetanje i uzlijetanje uz pomoć automatike, no u cijelom tom procesu dogodi se i poneki problem. Dokaz za to je najnoviji video postavljen na YouTube kanalu samog proizvođača ovih letjelica.

Na njemu se vidi testni let jednog policajca u Dubaiju koji je nakon nekoliko sekundi izgubio kontrolu nad svojim Hoverbikeom i strovalio se na tlo s visine od oko – 30 metara! Iz Hoversurfa su napisali da su sigurnosni sustavi motocikla odradili svoj posao. Na sreću, pilot pri padu (čudom) nije pretrpio ozljede, iako je sjedio tek koji centimetar od vrlo brzo rotirajućih elisa.

Kao uzrok pada Hoversurf navodi otkazivanje barometra koji služi za određivanje visine leta. Spomenuli su i kako incidenti poput ovih dovode do razvoja još boljih i sigurnijih letjelica. O njihovom povjerenju u ovu tehnologiju nešto govori i činjenica da su sami objavili video zapis ovog prilično nezgodnog pada.

5 1 vote
Ocijeni članak
guest
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x