Novi kontroler PS5-a je nevjerovatan – evo kako to radi

2 2.066

Kada prvi put uzmete kontroler PlayStation 5, novi DualSense kontroler, ostat ćete potpuno oduševljeni povratnim informacijama i prilagodljivim okidačima sa kojim manipulišete.

Sony je svom novom PS5 kontroleru dodao haptične povratne informacije zbog kojih osjećate okruženje, s prilagodljivim okidačima koji pružaju napetost tokom igranja.

Iako su ga pojedini prozvali kao još jednu vibracijsku funkciju, novi DualSense kontroler nadilazi ono što ste ikad doživjeli na Nintendo Switchu, Xbox kontroleru ili čak sjajnim povratnim informacijama koje ćete pronaći na modernim pametnim telefonima.

Polygon je pokazao tačno kako adaptivni okidači mogu pružiti realnu napetost pomoću posebnog motora sa zupčanicima. TronicsFix je razdvojio DualSense kontroler kako bi nam pružio unutrašnji uvid u ove nove okidače. Kad struja ne prolazi kroz motor, tada se okidači osjećaju kao redoviti, ali čim se struja doda kroz motor, to stvara napetost i otpor okidača.

Možete osjetiti napetost dok vučete konop za kretanje kroz sve nivoe. Ova upakirana igra čak vas u jednom trenutku pretvara u napunjenu oprugu, gdje osjetite napetost opruge u okidačima. Ovaj otpor na djelu možete videti u nastavku.

Fortnite koristi haptične povratne informacije o DualSense-u kako bi se igrači osjećali kao da drže različito oružje, a okidači će se također prilagoditi oružju s razmjerom.

U NBA 2K21 prilagodljivi okidači će se mijenjati kako se igračeva energija odvodi, dodajući veći otpor sprinterskom okidaču. Ekskluzivni Deathloop za PS5 također će koristiti prilagodljive okidače kako bi se oružje osjećalo drugačije, pa čak i blokirao prilagodljive okidače kada se pištolj zaglavi, piše nbacro.com

DualSense će jasno zasjati u ekskluzivnim modelima PS5 prve generacije, ali Fortnite, NBA 2K21 i drugi naslovi pokazuju da postoji rani interes trećih strana za ono za šta je sposoban ovaj novi kontroler. Ako programeri nastave eksperimentirati sa DualSenseom, tada bi vlasnici PS5 mogli doživjeti sasvim drugačiji osjećaj od igara nove generacije.

Kada izlazi PlayStation 5?

PlayStation 5 (PS5) je nadolazeća konzola za video igre koju je razvio Sony Interactive Entertainment. Najavljen 2019. godine kao nasljednik PlayStation 4, a trebao bi biti lansiran 12. novembra 2020. u Sjevernoj Americi, Australiji, Novom Zelandu, Japanu, Singapuru i Južnoj Koreji, a 19. novembra 2020. za ostatak svijeta.

Platforma će se lansirati u dvije varijante: osnovni model s Ultra HD Blu-ray kompatibilnim optičkim diskom i Digital Edition bez ovog pogona koji će služiti kao jeftinija varijanta za potrošače koji igre više vole kupiti digitalnim preuzimanjem.

PlayStation 5 ima SSD uređaj prilagođen za brzi protok podataka kako bi omogućio značajna poboljšanja u grafičkim performansama. Ima prilagođeni AMD GPU, prikaz 4K rezolucije do 120 sličica u sekundi, 3D audio efekte i povratnu kompatibilnost sa većinom PlayStation 4 i PlayStation VR igara. Cijena za različita tržišta neće biti ista, a pretpostavlja se da će na našem tržištu cijena se kretati od 500 do 600 eura.

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
2 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Dzeko

Igrice su za djecu

Bosanac

Niti ore, niti sije, niti kopa.

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x