Njemački naučnici razvijaju novi test na koronavirus, vrijeme analize smanjuje se na 15 minuta

0 440

Farmaceuti s Univerziteta Martin Luther u Halle-Wittenbergu uspjeli su razviti novu metodu testiranja na koronavirus za koju se pretpostavlja da može biti nadopuna za konvencionalno testiranje. Ovaj metod se još poboljšava i postoji nada da će biti dostupan kao standardni način za dijagnosticiranje virusa.

Cilj profesorice Andreae Sinz je da razvije test koji će biti utemeljen na spektrometriji, a koji će nadopuniti PCR test. Time se omogućava precizno identificiranje odnosno dijagnosticiranje koronavirusa. Prenosi klix.ba

Prema riječima Sinz, direktno se mjere proteini virusa, a ne njegov genetski materijal virusa, objavio je Journal of Proteome Research, a prenosi portal Science Daily.

Ovom metodom moguće je utvrditi prisustvo virusa čak i kada su njegovi uzorci razblaženi. Kako je kazala Sinz, testiranje traje 15 minuta. Sada je cilj da se smanji vrijeme analize. Da bi se to postiglo, tražena je pomoć kompanija.

Ako se uspije razviti ovakav način testiranja, neće biti vrlo brzo dostupan. Sinz je napomenula da će za to biti potrebno nekoliko mjeseci.

5 1 vote
Ocijeni članak
guest
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x