Nargila ima više katranskih slojeva od cigareta, koji dokazano izazivaju rak

2 1.749

Nargila iz koje se udiše dim začinjen raznim aromama masovna je pojava u barovima širom Bosne i Hercegovine u kojoj uživaju čak i maloljetnici. Iako vlada mišljenje da dim iz nargile nije opasan kao konzumiranje običnih cigareta, Aida Ramić-Čatak, federalni koordinator za kontrolu duhana i pomoćnica direktora za stručne poslove u Zavodu za javno zdravstvo FBiH, u emisiji “Danas” objasnila je da je nargila štetnija od duhana.

– Jedno istraživanje je pokazalo da u nargilama imamo veću količinu arsena nikla i olova, imamo 36 puta više katranskih slojeva, a koji dokazano izazivaju rak, te 15 puta veću količinu ugljičnog monksida koji je jako opasan, naglasila je Ramić-Čatak.

Pojavila se ekspanzija otvaranja ugostiteljskih objekata koji pružaju nargile i to je kako ističe Ramić-Čatak biznis koji cvjeta. Sama nargila je itekako štetna za zdravlje, ali građani toga nisu svjesni.

– Dok popušite cigaretu, za pet minuta, unesete do pola litra duvanskog dima, dok se konzumiranjem nargile unosi više od jednog litra duvanskog dima sa svim toksičnim hemijskim supstancama, pojasnila je Ramić-Čatak.

2
Komentari

avatar
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
KarloPusac Nargile Recent comment authors
newest oldest most voted
Pusac Nargile
Guest
Pusac Nargile

Ispricala, izasla i zapalila cigaru

Karlo
Guest
Karlo

Shishu ne uvlacis u pluca. Na kraju, sve zavisi sta pusis. Ako sebi biras arome i travke, nemas se cega plasit. Za barove ne kazem, kad kupuju arome na kile.