Kupujete klima uređaj? Ovo morate pročitati!

0 17.422

Iako je idealno vrijeme za kupnju klime izvan ljetne sezone, kada su učestale akcijske cijene samih uređaja, ali i njihove ugradnje, većina se na to odlučuje tek kada se stignu tropske vrućine. U šumi različitih proizvoda ponekad je teško odabrati onaj pravi, a ne pomaže ni to što već u startu postoji bezbroj opcija i termina: mobilna, split, multi-split, inverter, BTU, kilovati, ionizacija… U ovom vodiču donosimo najvažnije savjete za odabir idealnog klima-uređaja, premda bi se svaka klima trebala prilagoditi specifičnostima prostora koji će hladiti pa je uvijek preporučljivo pozvati stručnjaka da na licu mjesta procijeni kakav je uređaj potreban.

VRSTE UREĐAJA

Mobilni klima – uređaji su praktični zbog činjenice da ne zahtijevaju montažu i zbog toga ih se može seliti iz prostorije u prostoriju. U pravilu nisu skupe, niže su energetske klase i rashladni učinak im je najčešće 2,5 kW, što je dovoljno za oko 20 kvadratnih metara prostora. Nedostatak im je to što je nužno osigurati odvod toplog zraka, što opet znači bušenje zida (opcija izbacivanja crijeva kroz prozor nije osobito učinkovita). Osim toga, prilično su bučne.

SUPER PONUDA:

Klima Vivax Cool S DESIGN

Split klime su najčešće korišteni tip uređaja, a zovu se tako (split: odvojeno) jer se sastoje od dvije odvojene jedinica – vanjske i unutarnje. Međusobno su spojene plinskim i električnim instalacijama, a vanjska služi odvođenju topline iz prostora. Često imaju opciju grijanja prostora i uglavnom su visoke energetske učinkovitosti. Unutar split sistama postoji još jedna podjela na single (mono) split te multi split sustav.

Single split sistem sastoji se od jedne vanjske i jedne unutarnje jedinice i daleko je najprodavaniji tip klima-uređaja. Dostupni rasponi snage su između 2,1 i 14 kW, a najtraženija je verzija od 3,5 kW, dovoljna za rashlađivanje prostora od oko 35 kvadratnih metara. Postoje dvije izvedbe ovoga sistema – fix speed, s konstantnim radom kompresora, te inverter, koji ima promjenjiv rad kompresora (o tome više u nastavku).

Multi split sistam sastoji se od dvije ili više unutarnjih jedinica te jedne vanjske jedinice, a idealan je za potrebe hlađenja više prostorija odjednom. Raspon snage im je najčešće između 4,0 i 18 kW, a gotovo uvijek su inverteri.

VELIČINA

Nakon odabira vrste i tipa jedinice, najvažnija osobina klima-uređaja jest njezina veličina, odnosno snaga. Preslabi uređaj neće moći učinkovito rashlađivati prostoriju, dok će preveliki imati učestale intervale paljenja i gašenja, čime će bespotrebno rasipati energiju. Pri kupnji klima-uređaja za prosječno kućanstvo, raspon snage koji se najčešće uzima je između 2,5 i 5 kW, pri čemu je najčešća snaga od 3,5 kW. Početno pravilo je sljedeće: kvadraturu prostora u koji će uređaj biti ugrađen treba podijeliti sa 10, čime se dobiva broj potrebnih kilovata. Ali, na to utječe niz faktora koji mogu povećati potrebu za snagom: orijentacija prostora, posebice ako je okrenut prema jugu; kvaliteta izolacije; namjena prostora (primjerice, je li riječ o kuhinji); broj električnih uređaja u prostoriji; broj osoba koje će tu boraviti; broj i kvaliteta prozora…

Snaga uređaja ponekad se izražava i u staroj jedinici BTU/h (British Thermal Unit), koja označava energiju nužnu da se jedna funta vode zagrije za jedan stupanj Fahrenheita. Jedan kilovat jednak je 3412.1416 BTU/hr. BTU/hr može se vidjeti u šiframa kojima proizvođači označavaju svoje uređaje, jer će najčešće oni od 3,5 kW negdje u nazivu imati brojku 12, oni od 4,2 kW 15 i tako dalje. Uvijek je preporučljivo birati uređaje višeg energetskog razreda, minimalno B, a po mogućnosti A.

INVERTER ILI FIX SPEED

Sljedeća bitna podjela jesu inverterske i fix speed klime. Inverterska tehnologija je tehnologija nove generacije, kod koje se brzina kompresora prilagođava potrebama, odnosno, u početku hlađenja radi snagom i do 140 posto, a kako se približava željenoj temperaturi, smanjuje snagu. Time se uštedi i do 40 posto energije u odnosu na neinverterske modele. Osim toga, mnogo su tiše i ugodnije u prostoru jer daju ujednačeniju temeperaturu, bez velikih amplituda. Fix speed klime, s druge strane, imaju samo jedan način rada kompresora – punom snagom ili nikako – što znači mnogo veće temperaturne amplitude. Naravno, sve to znači da su inverteri skuplji, ali na duge staze isplativi ako je riječ o klima-uređaju koji će raditi veći dio dana.

Dodatna prednost invertera jest u tome što se njima može i grijati i kada su vanjske temperature niže, neke podnose i do -15 stupnjeva Celzija.

NAJBOLJA PONUDA U BiH: Klima TESLA – inverter (Ugradnja u roku 48 sati za područje općine Lukavac. Garancija 3 godine.)

https://www.shop.imel.ba/artikal/klima-tesla-inverter-tc32h3-12410ia

FUNKCIJE

Uz hlađenje, odnosno grijanje i filtraciju prostora, mnoge klime imaju i dodatne funkcije. Postoje tako filteri protiv nečistoće koji pročišćavaju zrak od peludi i prašine, zatim elektrostatski filteri koji čiste zrak od sitnih čestica ili dima, filteri za osvježavanje prostorija…

Pojedine klime imaju ionizatore koji neutraliziraju negativne utjecaje magnetskog i električnog zračenja, a istovremeno pročišćavaju. Većina klima ima opciju odvlaživanja prostora te mogućnost vremenskog programiranja paljenja i gašenja. One najskuplje klime opremljene su i Wi-Fijem.

MONTAŽA I KORIŠTENJE

Montaža klima-uređaja u prosjeku košta 150KM, što se često povećava ako je udaljenost između unutarnje i vanjske jedinice veća od tri metra, ako je vanjska jedinica na visini većoj od šest metara i tako dalje.

Mjesto montaže trebalo bi odabrati u suradnji sa stručnjakom iz IMEL-a kako bi se postigla maksimalna učinkovitost uređaja. Trebao bi stajati u neutralnom uglu prostorije, odakle će učinak od strujanja zraka biti najveći, ali neće puhati ravno u dio prostorije gdje se najviše boravi. Razlika u vanjskoj i unutarnjoj temperaturi ne bi smjela biti prevelika, maksimalna preporučena razlika je 6 stupnjeva Celzija. Veće razlike mogu dovesti do zdravstvenih poteškoća, a svaki stupanj znači razliku od 10 posto u potrošnji električne energije.

Klima-uređaje važno je redovito servisirati prije svake sezone hlađenja, a filtere je nužno čistiti svakih mjesec dana.

IMEL Lukavac je obezbijedio veliki izbor klima uređaja sa garancijom od 36 mjeseci, a za građane opštine Lukavac ekspresni servis i ugradnju u roku od 48 sati. Ponudu klima možete pogledati na slijedećem linku a važno je napomenuti da je isporuka klima uređaja na važu adresu BESPLATNA:

https://www.shop.imel.ba/potrosacka-elektronika/klime

Više informacija možete dobiti i putem BESPLATNE info linije: 080 02 04 05

 

Komentari

avatar