Kitovi u sjevernom Jadranu! (VIDEO)

2 300

Hrvatski Institut “Plavi svijet” saopštio je da u sjevernom Jadranu borave najmanje dva velika kita, a na njihovoj internet stranici objavljen je snimak jednog od ovih velikih sisara kako plovi pored “sićušnog” plovila od sedam metara.

Istraživač Jure Miočić-Stošić rekao je da su samo 30 minuta nakon tog otkrića dobili telefonsku dojavu građana koji su u Virskom moru spazili još jednog kita.

“Time su ove fotografije potvrdile činjenice koje smo dobili prikupljajući opažanja građana da u sjevernom Jadranu borave najmanje dva velika kita”, dodao je on.

Tokom jutra 6. septembra istraživači su ponovo izašli na more, te su istog velikog kita pronašli nešto sjevernije od samog Novskog ždrila.

“Osim što su mu zaroni trajali kraće, ovaj put veliki kit je bio zainteresovan za naše plovilo. U nekoliko navrata je na svega metar ispod površine po četiri-pet minuta plivao uz naš brod. Tokom jednog približavanja, okrenuo se na bok te mu se jasno vidio gotovo bijeli stomak”, rekao je direktor naučnog programa Instituta “Plavi svijet” Grgur Pleslić i dodao da je na tijelu kita primijećen veći broj parazitskih rakova.

Draško Holcer, viši kustos Hrvatskog prirodoslovnog muzeja, napravio je biopsiju kože velikog kita. “Koliko znam ovo je prvo uspješno biopsiranje velikog kita u Jadranu”, rekao je on.

Holcer je naveo da će ovaj uzorak poslati kolegama u Holandiju, koji trenutno rade populaciono genetsko istraživanje velikih kitova Sredozemlja i Atlantika.

“Dugoročno naš je glavni cilj utvrditi kolika je važnost Jadrana za sredozemnu populaciju velikog kita. Da bi to mogli, potreban nam je velik broj opažanja tokom cijele godine”, dodao je on i naglasio da žele da doprinesu boljem razumijevanju kitova, njihovoj zaštiti i očuvanju.

Iz Instituta navode da je veliki kit u Sredozemnom moru ugrožena životinjska vrsta, da je njihov broj sve manji, a glavne prijetnje danas su im sudari s velikim plovilima koji uzrokuju teške povrede, amputacije dijelova tijela i smrt, te zaplitanje u ilegalne lebdeće mreže, svojevrsne zidove smrti, koje se uprkos zabrani još postavljaju u nekim dijelovima Sredozemlja.

Na stranici Instituta piše i kako se treba ponašati u blizini kita.

“U slučaju da opazite kita, nemojte ga proganjati ili mu se približavati, posebno ako životinja uđe u neko pliće područje ili uvalu”, navode iz Instituta i dodaju da će životinja, ukoliko joj se da dovoljno vremena da se u miru upozna sa prostorom, bez problema pronaći izlaz.

“Savjetujemo da životinju posmatrate održavajući razmak od najmanje pedesetak metara”, dodaju iz Instituta.

0 0 vote
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
2 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Milenko Blagojevic

Davno,kada su Sodari posjedovali SVOJE odmaralište u Meljinama ,živio i delfin Joco. Bio atrakcija i pliv'o u plićaku na radost djece i sviju..Bio pažen i milovan Jedne prilike dopliva do nas.I ja se tu zatekoh sa mojom c ćerkom.Ma ,pravo narodno veselje! Iza njega dopliva jedan naš poznati Lukavčanin,Zastade u plićaku i viknu:”Jebo li vas on,bio sam se usro od straha !” Vidio čojek peraje. Smjesta je otišo u restoran odmarališta da drmne lozu…
Heftu dana se o tome eglenisalo.Ma,bio život laganica…

Borac Armije BiH

E to su odmaralište prodali Sodari podavno, a svaki radnik je dobio čak po 50 KM.

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x