Kako rade i koje vakcine protiv COVID-a su najbolje?

1 1.216

Vakcine protiv COVID-19, bolesti koju izaziva virus iz grupe korona virusa – SARS-CoV-2, uveliko su tu i vakcinacija je počela. Vjerovatno se pitate koja je vakcina najbolja, da li ćete moći birati, kada ćete doći na red. Izvor Vakcine.ba

Sigurno vas zanima i da li su te vakcine protiv korone bezbjedne i efikasne. Donosimo odgovore na neka od tih pitanja.

Glavne vakcine protiv korone (ispravnije bi bilo reći vakcine protiv COVID-19) spadaju u:
– adenovirusne (vektorska rekombinirana) vakcine

RNK vakcine

Koja je razlika između različitih vakcina protiv COVID-19?

One na različite načine u naš organizma dopremaju antigen – ono na šta naš organizam stvara imunološku reakciju. Antigen je obično površinski protein virusa korone (spike protein od SARS-CoV-2) ili genetička poruka za njegovo stvaranje.

Adenovirusne vektorske vakcine protiv korona virusa

Adenovirusne vakcine su one koja koriste jedan ljudima neškodljivi virus da donese genetičku poruku o stvaranju antigena (Spike protein virusa koji izaziva “koronu”) u naše ćelije.

To je protein na površini virusa SARS-CoV-2 koji je virusu potreban da bi ušao u tjelesne stanice. Adenovirus u vakcinama nema sposobnost umnožavanja, jer je u gen važan za replikaciju ubačen gen za Spike protein i na taj način virus je inaktiviran. Ovo takođe znači da ovo cjepivo ne sadrži virus SARS-CoV-2 i ne može prouzrokovati bolest COVID-19.

Nakon ubrizgavanja, vakcina isporučuje gen virusa SARS-CoV-2 u tjelesne ćelije. Ćelije će upotrebiti gen za stvaranje antigena. Imunološki sistem osobe prepoznaće taj protein kao strano tijelo i proizvesti antitijela te aktivirati T-ćelije, koje su takođe dio imunološkog odbrambenog odgovora.

Vakcine koje rade po ovom sistemu su AstraZeneca/Oxford, AstraZeneca i AstraZeneca Covishield, ruska vakcina Sputnjik V i Johnsnon&Johnson vakcina.

RNK vakcine protiv COVID-19

Ove vakcine se zasnivaju na tehnologiji informativne RNK. Ne, ne radi se o genskoj terapiji nego samo drugačijem načinu ubacivanja antigena koji pokreće imunološku reakciju.

Vakcine zasnovane na RNK tj. messenger ubacuju u naše ćelije lipidne nanočestice u kojima se nalazi segment genetičke poruke virusa SARS-CoV-2 zadužen za sintezu Spike proteina.

RNK je nestabilna i da bi se zaštitila, da ne bi degradirala, sistem dostave uključuju “mjehur” od lipidnih komponenti (uglavnom holesterol i fosfoholin, koji čine membrane naših ćelija, te polietilen glikol-PEG).

Kada RNK dođe u naše ćelije, prepoznaju je ribosomi. To su dijelovi naših ćelija na kojima se stvaraju proteini, fabrike proteina. Koristeći genetičko uputstvo za S protein, ribosomi stvaraju ovaj protein, koji je u našem organizmu antigen i pokreće kaskadu reakcija koje dovode do stvaranja antitijela, ali i ćelijskog imuniteta. Takođe ne sadrže uzročnika bolesti COVID-19 (korone) i ne mogu izazvati ovu bolest.

Vakcine koje “rade” na ovaj način su Pfizer (Comirnaty) i Moderna.

Postoje i inaktivne vakcine protiv COVID-19 ali ona još nisu odobrena u EU i još nisu prisutne u Republici Srpskoj. To su neke kineske vakcine, poput Sinopharma, a baziraju se na klasičnoj “stara škola” tehnologiji.

Koja vakcine protiv COVID-19 su najbolje?

U situaciji kada ne možemo birati, a ponajmanje kupiti vakcinu koje bi smo najradije primili – svaka vakcina je dobra. Vrlo je vjerovatno da naćete moći birati vakcinu. Inače, efikasnost za različite vakcine protiv COVID-19 je različito mjerena (za neka pojavom simptomatskih slučajeva, neka PCR testom).

To što je kod neke vakcine procenat efikasnosti niži od recimo Pfizer cjepiva, ne znači da je ono lošije.

Prihvatite prvu vakcinu koja vam se ponudi! Vjerovatno ćemo poslije nekog vremena imati bolju opskrbu vakcinama i moći ćemo se vakcinisati i nekom nama po volji. Ali ono što je jako bitno znate jeste da sve do sada odobrene vakcine štite dobrim dijelom od hospitalizacije i 100% od smrtnog ishoda.

Ovdje možete pogledati tabelu osobina nekih vodećih vakcina protiv COVID-19:

Vakcine protiv COVID-17 efikasnost – obratite pažnju na žutu kolumnu: svako dostupna vakcina protiv korone štiti od smrtnog ishoda.

Što još treba znati oko vakcina protiv korona virusa?

Treba znati da niti jedna vakcina nije 100% efikasna i da se treba nastaviti pridržavati protivpandemijskih mjera i nakon vakcinacije. Niti jedna vakcina ne štiti odmah i možemo se zaraziti ako smo tek vakcinisani.

Treba proći oko 15 dana nakon prve doze vakcine, pa da se počnu stvarati zaštitna antitijela. Vakcine protiv COVID-19 ne sadrže toksične supstance, a sastav im je javno dostupan. Ne sadrže stanice abortiranih embriona. Vakcine mogu imati nuspojave, a može se javiti i anafilaktična reakcija, ali to nije razlog da se ne vakcinišemo.

Dobrobiti vakcinacije znatno premašuju rizike. AstraZeneca vakcina je takođe sigurna i nije utvrđena veza sa stvaranjem krvnih ugrušaka. Čak je pojava ugrušaka manja kod vakcinisane populacije nego kod nevaksinisanih ukoliko obole od COVID-19.

0 0 vote
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
1 komentar
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Dzeko

Najbolja je dzabna. Kaze Fadil.

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x