Japanci kažu da maske nisu za djecu mlađu od dvije godine: “To je opasno”

01.02.2020., Sibenik - Medicinska maska za lice. Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL
0 55

DJECA mlađa od dvije godine ne bi trebala nositi maske jer bi smanjena mogućnost disanja mogla povećati rizik od gušenja, smatra japanska skupina liječnika koja je poslala apel roditeljima nakon što se život u Japanu polako vraća u normalu nakon ukidanja izvanrednog stanja.

Premijer Shinzo Abe ukinuo je izvanredno stanje u Tokiju i u četiri preostala područja u ponedjeljak nakon što je broj infekcija pao širom zemlje, ali upozorio da ga može brzo vratiti ako se virus ponovno krene širiti. 

Kako bi spriječili širenje virusa, svjetski zdravstveni eksperti širom svijeta preporučuju ljudima da nose maske u situacijama kada je teško održati fizičku distancu kao mjeru. 

Amerikanci se slažu s ovim stavom

No Savez pedijatara Japana upozorio je roditelje da su maske preriskantne za malodobnu djecu.

“Maske mogu otežati disanje jer malodobna djeca imaju uske dišne puteve”, kazali su dodajući da nošenje maski za njih povećava rizik od toplotnog udara.

“Prestanimo koristiti maske za djecu mlađu od dvije godine”, poručili su iz saveza na svojoj službenoj stranici. 

Dosad je bilo vrlo malo ozbiljnih slučajeva koronavirusa među djecom, a većina ih se zarazila od članova obitelji. Gotovo da nije bilo izbijanja bolesti u školama i vrtićima. 

Američki centri za kontrolu bolesti (CDC) i Američka akademija za pedijatriju također kažu da djeca mlađa od dvije godine ne bi trebala nositi platnene pokrivače za lice.

0 0 vote
Ocijeni članak
guest
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x