Belamionix

IBM se dijeli na dvije kompanije

0 368

U potezu koji bi trebao osigurati daljnji rast i prilagođenost poslovanja potrebama klijenata, IBM će iz osnovnog dijela poslovanja izdvojiti ono vezano za poslovnu infrastrukturu.

Generalni direktor IBM-a Arvind Krishna objavio je novu strategiju kompanije kojoj je na čelu. Nova poslovna filozofija temelji se na potrebama njihovih klijenata koje se sve više razdvajaju na one usmjerene ka aplikacijama i infrastrukturnim rješenjima. Slijedom toga, u vodstvu IBM-a odlučeno je kako će odjel koji se bavi infrastrukturnim poslovnim uslugama biti izdvojen u zasebnu kompaniju, za sada radnog naziva NewCo.

Naglasak na oblak i AI

Nova će kompanija biti osnovana krajem sljedeće godine, dok će “ostatak” IBM-a nastaviti poslovati kao i do sada, ali s većim fokusom na hibridnu “cloud” platformu te implementaciju tehnologija koje se tiču umjetne inteligencije.

Ovim potezom IBM namjerava postati efikasnija kompanija fokusirana na manje područja, ali onih koja su bitna i donose rast. Povrh toga, najavljuju i da će biti fleksibilniji, inovativniji te da će više i strateški ulagati u razvoj najvažnijih područja poslovanja i budućnost kompanije.

Trošak izdvajanja odjela Managed Infrastructure Services u IBM-u procjenjuju na oko 5 milijardi dolara. Nova kompanija (NewCo) trebala bi nakon odvajanja od matične korporacije imati godišnje prihode od oko 19 milijardi dolara i 90.000 zaposlenika. Za usporedbu, IBM trenutačno ima 352.000 zaposlenih i prošle je godine generirao prihode od 77 milijardi dolara.

U najavi je Krishna istaknuo kako vjeruje da će ova odluka te preusmjeravanje kompanije u smjeru usluga i računalstva u oblaku (započeto preuzimanjem Red Hata) donijeti koristi IBM-u, NewCo-u, zaposlenicima, klijentima i dioničarima. Ovi potonji već su pozitivno reagirali na tu vijest, pa je dionica IBM-a na burzi ubrzo nakon objave novih planova reorganizacije dobila oko 6% na vrijednosti.

0 0 vote
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x