Helikopteri Black Hawk mogu lansirati dronove kamikaze

U.S. Soldiers assigned to the 2nd Squadron, 2nd Cavalry Regiment conduct air movement training in preparation for their upcoming deployment at the Joint Multinational Training Command's Grafenwoehr Training Area, Bavaria, Germany, Aug. 13, 2013. (DoD photo by Gertrud Zach, U.S. Army/Released)
0 172

Američka vojska testira mogućnost da iz svojih moćnih borbenih helikoptera lansira bespilotne letjelice koje mogu obavljati izviđačke misije, ali i poslužiti kao eksplozivni projektili. Piše bug.hr

Američka vojska uspješno je, tokomkom februara i marta, obavila niz testova koji su pokazali izvodljivost lansiranja bespilotnih letilica izravno s helikoptera Black Hawk. S helikoptera je lansirana letjelica koja je potom obavljala neovisne izviđačke misije i slala video prijenos uživo posadi helikoptera. Ovo je samo jedna u nizu mogućih primjena takozvanog “air launched effects” (ALE) programa, koji bi trebao posadi helikoptera dati dodatne mogućnosti u borbi i povećati im izglede za preživljavanjem uz pomoć malenih pomoćnih bespilotnih letjelica.

Dron za nadzor ili napad

Bespilotna letjelica ALTIUS 600
Bespilotna letjelica ALTIUS 600

Dronovi se u ovom sustavu s helikoptera lansiraju iz posebne bočno postavljene cijevi. Katapultiraju se prema naprijed, a jedan od glavnih izazova im je izbjeći snažne zračne struje koje proizvodi rotor helikoptera, a koje bi ih lako mogle pogurati prema dole i izbaciti iz putanje.

Testiranje tehnologije pokazalo je da je na ovaj način moguće lansirati, , dron ALTIUS (Air-Launched, Tube-Integrated, Unmanned System) 600, sa sklopivim krilima, propelerskim pogonom i ugrađenim sistemom video nadzora, koji može kasnije autonomno sletjeti na bilo koju ravniju površinu na tlu.

U budućnosti bi dronovi iz punokrvnog ALE programa mogli imati i druge svrhe. Na primjer, osim izviđanja i snimanja helikopterima s posadom nepristupačnih terena, dronovi bi mogli nositi i bojne glave. Bili bi navođeni od strane posade helikoptera, a u slučaju da zatreba, mogli bi poslužiti kao kamikaze – odnosno zaletjeti se u metu i uništiti je. Pri tome bi posada helikoptera ostala na sigurnome, a trošak žrtvovanog drona bio bi značajno manji nego da se u opasnost poslalo letjelicu s posadom.

0 0 vote
Ocijeni članak
guest
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x