DJI predstavio dron Mavic 3 s dometom od 15 kilometara, može letjeti 45 minuta

0 548

Mavic dronovi kompanije DJI su postali prvi izbor za entuzijaste koji se bave fotografisanjem i snimanjem iz zraka, a sada su na tržište stigla dva nova modela.

DJI je predstavio standardni Mavic 3, kao i Mavic 3 Cine koji podržava Apple ProRES 422 snimanje i dolazi s dodatnom SSD memorijom od 1TB za brži transfer podataka. Bez obzira na odabrani model, kupac može računati na veliki 4/3 CMOS senzor razvijen u saradnji s kompanijom Hasselblad te sekundarnu telephoto kameru koja nudi 28x hibridno zumiranje.

Mavic može snimati 5,1K video pri 50fps ili 4K video pri 120 fps, a pri tome podržava DJI-jeve programske modove kao što su MasterShots, novi 100-MP Panorama mode, i QuickTransfer za transfer snimka putem Wi-Fi 6 konekcije. S Haselbladovom tehnologijom Natural Color Solution, DJI tvrdi da su boje dublje i preciznije nego ikad ranije.

Najimpresivnija stvar s Mavicom 3 je to što je gotovo svaka karakteristika na neki način unaprijeđena. Obje verije Mavica 3 sada mogu u zraku provesti do 46 minuta s jednim punjenjem baterije, što je značajno više u odnosu na 32 minute na koliko je bio ograničen Mavic 2. DJI je unaprijedio i Q3+ sistem prijenosa, takod a Mavic 3 ima domet od 15 kilometara, dok je njegov prethodnik imao domet od 8 kilometara.

Kako bi se dron vratio sigurno, DJI je kreirao novi protokol Advanced RTH (povratak kući) koji mu omogućava da se vrati korisniku direktnijom putanjom i s uštedom energije. To između ostalog znači da će letjeti iznad prepreka umjesto da ih zaobilazi. Mavic 3 može prepoznati trenutne uslove s vjetrom te izračunati najefikasniju putanju prema korisniku.

Tu je i novi APAS 5.0 sistem koji koristi osam senzora drona (šest fish-eye i dva široka) kako bi formirao sistem otkrivanja prepreka sa osam strana i izbjegavao nadolazeće objekte. Unaprijeđeni Active Track 5.0 sistem pomaže dronu da bolje slijedi subjekte dok se kreću, čak i u zahtjevnom okruženju poput guste šume.

DJI je pripremio i novi RC pro kontroler koji podržava kontrolu na udaljenosti od punih 15 kilometara te posjeduje napredniji ekran. Novi ND filteri daju više kontrole nad ekspozicijom. Tu je i novi 65W prenosni punjač, 10GBps Lightspeed kabl za prijenos podataka namijenjen Cine modelu, nova široga sočiva (108 stepeni) i drugo.

Mavic 3 nije jeftin, standardni paket s dronom, baterijom, starijim RC-N1 kontrolerom, tri RCN1 kabla, tri para dodatnih propelera, punjačem baterije i zaštitom pakovanja košta 2.199 dolara.

Mavic 3 Fly More Combo košta 2.999 dolara uljučuje hub za punjenje baterije, dodatne zamjenske propelere, DJI-jev ND set filtera, torbu i još neke sitnice.

Najskuplji Mavic 3 Cine Premium Combo se prodaje po cijeni od 4.999 dolara i podrazumijeva sve dodatke uključujući poboljšani RC Pro kontroler.

5 1 vote
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x