Bliski susret aviona i čovjeka s jetpackom u Los Angelesu

0 141

U zračnoj luci LAX ove je nedjelje zabilježen vrlo neobičan bliski zračni susret. Piloti putničkog aviona prijavili su kontroli leta da su prošli na oko 300 metara od letećeg čovjeka.

Prošle nedjelje u zračnoj se luci Los Angeles International Airport (LAX) dogodio do sada nezabilježen bliski susret aviona sa neidentificiranim letećim objektom. Nije bila riječ o dronu, s kojima bliski susreti aviona nažalost više nisu rijetkost, već, prema riječima pilota, čovjeku koji je letio s jetpackom.

Pilot leta 1997 American Airlinesa prijavio je u nedjelju, u 18:35 sati po lokalnom vremenu, za vrijeme svojeg završnog prilaska pisti, kako su netom prošli pored osobe koja leti uz pomoć jetpacka. Iz kontrole leta tražili su pojašnjenje, pa je pilot kazao da je jetpack uočen na oko 300 metara s lijeve strane zrakoplova.

FBI pokrenuo istragu

Uljez u zračnom prostoru aerodroma bio je na istoj visini na kojoj se u tom trenutku nalazio Airbus A321 American Airlinesa. Radi se o čak 3.000 stopa odnosno nešto manje od 1.000 metara, prema izvorima koje imaju američki mediji.

Isti incident prijavio je još jedan pilot aviona Jet Blue Airwaysa u to vrijeme. O svemu je odmah obaviještena američka agencija za civilnu avijaciju FAA, ali i FBI, koji je odmah pokrenuo istragu ovog događaja.

Srećom, sigurnost niti jednog od aviona nije bila ugrožena, a istraga bi trebala pokazati ko se, zašto i  čime uspio toliko približiti zračnoj luci te neovlašteno i nenajavljeno ući u jedan od najprometnijih zračnih prostora u SAD-u.

Jetpack je skupni naziv za uređaje koji omogućavaju osobi da leti na mlazni pogon, noseći opremu na sebi, popu ruksaka ili tome slično. Pod jetpack se nekada svrstavaju i sistemi koji rade na mlaz vode (JetLev), no u njihovom slučaju letač mora u svakom trenutku biti s cijevi povezan s vodenom površinom, iz koje sistem mlaznica dobiva vodu pod velikim pritiskom.

“Pravi” mlazni pogoni trebali bi biti neovisni o izvoru energije, odnosno on bi trebao letjeti zajedno s jetpackom. Neki od primjera uspješnog dizajna ovakve letjelice su FlyBoard, s kojim je Franky Zapata prošle godine preletio La Manche, te Gravity, jetpack britanskog izumitelja Richarda Browninga.

0 0 vote
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x