BiH stanovnici na pivo potroše oko 650 dolara godišnje

1 359

Stanovnici Bosne i Hercegovine su se našli na osmom mjestu liste najvećih pivopija, a kako je prosječna cijena dva dolara po boci godišnje troše oko 650 dolara za pivo, prema istraživanju portala “Ikspensiviti” (Expensivity) .

Mnogi putnici smatraju neophodnim dijelom svojih putovanja isprobavanje lokalnih piva. Međutim, cijena ovog popularnog alkoholnog pića se dramatično razlikuje od države do države, pišu Nezavisne novine.

Kako biste bili sigurni da ćete isprobati neka od najukusnijih piva na svijetu bez probijanja budžeta, “Ikspensiviti” je uporedio cijene piva u 58 zemalja. Da bi prikupila podatke, ova veb stranica je uporedila cijene piva u supermarketima, kao i u hotelskim barovima, i izračunala srednju vrijednost flaše piva od 330 mililitara po državama.

Najskuplje pivo na svijetu je u bliskoistočnoj državi Katar. U prosjeku, tamo pivo košta 11,26 dolara po boci. Ali, u Kataru ne samo da ćete najskuplje platiti flašu piva, već ćete morati da pribavite i specijalnu dozvolu da biste mogli da ga kupite.

Takođe, Katar je uveo stopostotni porez na uvoz alkohola uoči Svjetskog prvenstva u fudbalu koje će biti održano 2022. godine, pa otuda i tako visoka cijena flaše piva.

Najjeftinije pivo piju stanovnici u Južnoj Africi – košta 1,68 američkih dolara po boci.

Češka je, međutim, pobjednik po najvišoj stopi potrošnje piva, budući da u prosjeku jedna osoba popije čak 468 flaša ovog pića godišnje.

Država čiji građani potroše najviše novca na pivo je Njemačka, sa gotovo 2.000 dolara po osobi godišnje.

0 0 vote
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
1 komentar
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Milenko Blagojevic

Sedamdesetih godina,kada je Juga cvjetala, boravio sam često u tadasnjoj ČSSR i uživ’o u najboljem svjetskom pivu za jeftine pare.Kao i mnogi moji Čarsijani ,bili smo hadžije.
Bijahu su Česi i Slovaci pod ruskom okupacijom ,ali je pivo i njima bilo jeftino. Tada su im kafa,jeans,perlon-čarape…bile mislena imenica.O mesu da i ne govorimo. Čak su stajali i u redu za kiseli-kupus. A,sada…

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x