Beč kao prijestolnica evropskih pčela

1 167

Začetnik modernog pčelarstva, Anton Janša rođen je 20. maja 1734. u Sloveniji. U njegovu čast je taj dan 2018. godine proglašen Svjetskim danom pčela. Piše source.ba

Svojim zelenim pojasom i zaštićenim predjelima sa livadama bogatim cvijećem, austrijska prijestolnica pčelama nudi dobre uvjete za život.

Tako se i u gradskim predjelima, parkovima i stambenim kompleksima  može pronaći sve više livada pogodnih za pčele.

Prema istraživanjima sprovedenim 2015. godine u Beču živi ukupno 456 različitih vrsta divljih pčela. To je za jednu od najstarijih metropola izuzetan biodiverzitet koji je do danas širom Evrope ostao nenadmašen, prenosi Eeurocomm-PR Sarajevo.

Kako bi se to bogatstvo očuvalo, bečki odjel za zaštitu okoliša MA 22 je za građane pripremio kratke upute, koje obuhvaćaju sve površine od livada do saksija sa cvijećem na balkonima.

0 0 vote
Ocijeni članak
guest
1 komentar
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Milenko Blagojevic

Ovdje u Beču su biljke,životinje i insekti zažtićenije nego živ insan u nekim dijelovima Svijeta. Na sve se pazi,k'o oko u glavi. Ovdje,gdje živim, imamo zelenilo i bašče na krovovima. Nedaleko ,200 m. je zaštićeni park prirode Stari Dunav i Dunavsko ostrvo,istinski raj u metropoli. Nas nekoliko familija ,uz razumijevanje vlasnika zemlje,jednog Nijemca,i odgovornih službi grada,smo dobili dosta zemlje u kojoj sijemo mnogo povrća i provodimo ugodno vrijeme u prirodi ,naravno uz obaveznu bosansku kahvu.Prije par dana nađosmo na ulici mladu ptičicu koja još nije proletjele. Ostavili smo je u stanu do sutrašnjeg dana.U međuvremenu je moja ćerka nazvala Službu za zaštitu životinja i dogovorila termin za sutrašnji dan kada je moj zet odvezao pticu(vjerovatno kos) do dotične službe gdje su je veterinari pregledali i smjestili u poseban odjel gdje će biti njegovana dok ne ojača. Tad će je transporovati u prirodu ,na slobodu.Posebno su pčele zaštićene jer je veliki pomor u Svijetu. Za ne poštivanje Zakona o prirodi su predviđene drakonske kazne koje se rijetko primjenjuju jer je svijest građana na visokom nivou. bog toga je i grad Beč sa okolinom godinama ,po svim istraživanjima prvi u Svijetu po kvaliteti života.Ponekad se u toj “trci” pojavi i neka australska… Read more »

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x