Autoindustrija u Europi se pokreće nakon pauze zbog pandemije

0 225

Koronavirus je zaustavio proizvodnju automobila u svim tvornicama u Europi, no nakon nešto više od mjesec dana pauze radnici se polako vraćaju u pogone, piše autonet.hr

U drugoj polovici marta pandemija koronavirusa zahvatila je Europu, a u skladu s epidemiološkim mjerama u gotovo svim zemljama proizvodnja automobila bila je jedna od grana gospodarstva koje su bile primorane zaustaviti rad. Gotovo sve kompanije tada su privremeno poslale radnike kući i čekale da se situacija smiri. Nakon nešto više od mjesec dana dočekali su i to, pa je ovih dana krenuo val otvaranja proizvodnih pogona.

Među prvima koji su najavili, a potom i počeli vraćati radnike na posao bili su Volkswagen, Renault, PSA, Toyota, Jaguar Land Rover, Ford i Mercedes-Benz. Njihove tvornice širom Europe počele su s postupnim otvaranjem, ali uz pridržavanje svih epidemioloških mjera poput održavanja fizičke distance među radnicima, česte dezinfekcije prostora i slično. Otvaranje će biti postupno provedeno prvo u Europi, a tek kasnije i u tvornicama ovih kompanija u SAD-u, gdje situacija s pandemijom još uvijek nije idealna.

Povratku na posao mogu se ovih dana poveseliti i zaposlenici Pirellija, Porschea, Ferrarija, Lamborghinija, Dacije, Rolls-Roycea, a uskoro i Bentleya i Nissana.

No, ponovno pokretanje proizvodnje neće biti dovoljno da bi se tržište vratilo u normalne okvire funkcionisanja. Osim proizvodnje, dakako, proteklih je sedmica gotovo potpuno stala i prodaja, pa su predstavnici europske autoindustrije već najavili da će tražiti pomoć Europske unije kako bi se cijelu industriju što prije oporavilo.

0 0 vote
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x