Arheolozi u Egiptu otkrili 5000 godina staru pivnicu

Undated image shows archaeologists discover a 5000-year-old mass production brewery in the ancient city of Abydos at Sohag Governorate in Egypt, in this image released on February 13, 2021 by Joint Egyptian-American Archaeology Mission Handout via Egypt's Ministry of Antiquities. The Egyptian Ministry of Antiquities/Handout via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY
0 306

Arheolozi su u egipatskom gradu Abydosu otkrili 5000 godina staru pivnicu koja je mogla proizvesti hiljade litara piva, objavilo je egipatsko ministarstvo turizma i starina.

Ministarstvo dodaje da pivnica vjerojatno datira iz vremena vladavine kralja Narmera, posljednjega kralja preddinastijskog razdoblja (3300. – 2900. prije Kista).

Dr. Matthew Adams sa Sveučilišta New York i jedan od voditelja egipatsko-američke misije koja je otkrila arheološko mjesto, rekao je kako on i kolege vjeruju da se pivo koristilo tijekom kraljevskih rituala pokopa najranijih egipatskih kraljeva.

Ranija istraživanja na istom području upućuju na to da se pivo koristilo tijekom žrtvenih obreda.

Pivovara, čiji je proizvodni kapacitet iznosio 22.400 litara, podijeljena je u osam odjeljaka s po 40 glinenih posuda za zagrijavanje mješavine žitarica i vode.

Egipatski dužnosnici pišu o novootkrivenim artefaktima, nastojeći oživjeti turizam pošto je egipatska turistička industrija devastirana zbog posljedica pandemije koronavirusa.

U ožujku prošle godine prekinuti su međunarodni letovi za Egipat. Zatvorena su arheološka nalazišta i muzeji.

Komercijalni letovi nastavljeni su tek u srpnju, a broj turista koji su posjetili zemlju smanjio se s 13,1 milijuna tijekom 2019. godine na tri i pol milijuna u 2020.

0 0 vote
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x