Za Mladićem i Hadžićem tragaju lovci na ucijenjene glave

0 600

Odluka Vlade Srbije da poveća nagradu za informaciju koja bi vodila pronalaženju i hapšenju Ratka Mladića na deset miliona eura ima za cilj da u potjeru za njim uključe i profesionalni lovci na ucjene, saznaje „Blic“ u državnom vrhu.

Ratko Mladić

– Ovako visoka nagrada je određena i da bi se vršio pritisak na ljude iz najbližeg okruženja Ratka Mladića da ga odaju – tvrdi sagovornik. Vlada je odredila i milion eura nagradu za informaciju koja bi dovela do pronalaženja i hapšenja drugog preostalog haškog optuženika Gorana Hadžića.

Prva nagrada od milion eura za informaciju o Mladiću raspisana je u oktobru 2007. godine po odluci Savjeta za nacionalnu bezbjednost na prijedlog Akcionog tima za okončanje saradnje sa Haškim tribunalom. Nagradu isplaćuje država Srbija, a informacije se dostavljaju Ministarstvu unutrašnjih poslova. Nagradu od pet miliona dolara za Mladića raspisao je i Stejt department. Zamjenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić kaže da odluka Vlade Srbije pokazuje jasnu političku volju da se prva moralna i međunarodna obaveza završi. Ministarka za Nacionalni investicioni plan Verica Kalanović izjavila je da će u budžetu Srbije biti novca za povećanje nagrade za informaciju koja bi mogla da dovede do lociranja i hapšenja haškog optuženika Ratka Mladića. U Bezbjednosno-informativnoj agenciji očekuju povećani broj poziva na telefon 9191, rekao je Tanjugu šef kabineta direktora BIA Jovo Stojić. Stojić kaže da su ista očekivanja i kada je reč o haškom beguncu Gorana Hadžiću za koga je nagrada povećana sa 250.000 na milion evra.

(SodaLIVE.ba/BLIC)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x