Vjetrobransko staklo na koje se ne hvata led

Foto: Ilustracija
0 534

Struganje leda s automobilskih stakala uskoro će postati prošlost zahvaljujući njemačkim naučnicima koji su razvili vjetrobransko staklo na koje se ne hvata led i koje ne magli.

Foto: Ilustracija

Posebna stakla razvili su znanstvenici iz Fraunhoferova instituta za tehnologiju površina (IST) iz Braunschweiga, u saradnji s firmama Audi i Volkswagen. Za razliku od grijanih vjetrobrana,, nova stakla temelje se na fizikalnom načelu koje ne dopušta da se led formira na staklu – čak i na temperaturama od -18 stepeni Celzija.

Tajna novih stakala leži u tankom prozirnom sloju posebne hemijske supstance koja se nanosi na staklo. Vanjski sloj sprečava hlađenje stakla i izlazak topline, pa se ne kondenzira voda i stoga se ne stvara led na staklu.

‘Ponosni smo na tu inovaciju i primijenit ćemo je na našim vozilima’, rekao je Thomas Drescher iz Volkswagena. ‘Premda nova tehnologija ne sprečava u potpunosti zaleđivanje ili magljenje stakala, ona ih znatno smanjuje’, rekao je Drescher. Zasad je jedini problem s novom tehnologijom činjenica da nova stakla otežavaju ulazak radio valova u vozilo, što može ugroziti prijem radio i telefonskog signala.

(SodaLIVE.ba/Dnevnik.hr)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x