Većina bivših pušača u stvari i dalje puši

0 481

Više od polovine pušača koji svakog dana zapale nekoliko cigareta vjeruju da su u stvari prekinuli tu lošu naviku, pokazalo je ispitivanje.

Kako prenosi Daily mail, istraživanje je pokazalo da oko 57 % “bivših” pušača i dalje konzumira cigarete, a tu naviku kriju od porodice, prijatelja, najčešće i od partnera.

Prema studiji, ti ljudi kada izađu iz kuće da bi popušili cigaretu, uglavnom lažu da idu do prodavnice, prošetaju psa ili da se vide s prijateljima.

Daily mail prenosi mišljenje naučnika prema kojima samo jedna cigareta dnevno za 30% povećava vjerovatnoću od razvoja koronarnih bolesti.

Naučnici iz Osla su čak došli do rezultata koji pokazuju da takozvani “light” pušači, odnosno oni koji dnevno zapale jednu ili dvije cigarete, imaju mnogo veću šansu da obole od raka pluća nego nepušači.

Istraživanje je pokazalo da oko 80% pušača želi da prestane da puši, a većina njih kaže da puše manje od 2007. godine, makar kada je riječ o Velikoj Britaniji, odnosno od kada je zabranjeno pušenje na javnim mjestima i u zatvorenim prostorima u toj zemlji.

(SodaLIVE.ba)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x