Večeras je najveći i najsvjetliji puni Mjesec

1 1.003

Večeras je najveći i najsvjetliji puni Mjesec u 2010. godini, objavio je AP. Ovo je ujedno i prvi puni Mjesec u ovoj godini, a poznat je i kao vučiji. Mjesec je u prosjeku 384.400 kilometara udaljen od zemlje.

Kao i sve orbite i Mjesečeva orbita je elipsa što znači da se udaljenost od Zemlje, brzina i vidljivost Mjeseca mijenja u toku mjesec dana. Mjesecu je potrebno 29,5 dana da se vrati na istu tačku na nebeskoj sferi i to se naziva sinodički mjesec, odnosno Mjesečeva faza vidljiva sa Zemlje.

Kada je Mjesec najbliži Zemlji to se naziva perigej. Jednom ili najviše dva puta godišnje perigej se poklapa sa punim mjesecom i to je razlog što će večeras Mjesec biti veći i sjajniji od bilo kog drugog punog Mjeseca u godini.Večeras će Mjesec biti 14 posto veći i 30 posto sjajniji, a uz to Mars će biti lijevo od mjeseca tako da ćete moći uočiti crvenkastu ‘zvijezdu’ na nebu, objavio je AP.

Mnogi ljudi vjeruju kako pun Mjesec izaziva veoma čudno ponašanje kod životinja, ali i kod ljudi. Brojni naučnici su godinama radili istraživanja kojima su željeli dokazati da pun Mjesec ima utjecaj na povećan broj srčanih napada, samoubistava, nasilja, epileptičkih napada…

Međutim, nisu uspjeli u tome i sve je ostalo samo na nagađanjima. Također, brojni naučnici tvrde da pun Mjesec izaziva nesanicu, psihičku nestabilnost i pojačanu emotivnost.

(SodaLIVE.ba/RTV Slon)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
1 komentar
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
_PaRaZiT_

zato se vani sve vidi 😉

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x