Superbakterija NDM-1 ubila Belgijanca

5 466

Belgijanac, porijeklom iz Pakistana, zaražen je nakon što je operisan zbog saobraćajne nesreće. Stanovnik Bruxellesa zaražen bakterijom NDM-1, superotpornom na gotovo sve antibiotike, umro je nakon povratka iz Pakistana, odakle je porijeklom, objavili su izvori belgijske bolnice gdje se liječio.

“Slučaj je bio otkriven u Belgiji u junu”, rekao je mikrobiolog Denis Pierard iz bruxelleske sveučilišne bolnice AZ VUB.

Bakteriju, koja proizvodi enzim nazvan New Delhi metalo-beta-laktamaza izolirao je već 2009. stručnjak Timothy Walsh s univerziteta u Cardiffu kod švedskog pacijenta koji se liječio u Indiji.

Do danas su stručnjaci izolirali NDM-1 kod 37 pacijenata u Velikoj Britaniji, a neki od njih putovali su u Indiju ili Pakistan na operacije u sklopu medicinskog turizma.

“On je bio dijabetičar i živio je u Bruxellesu. Na putu u Pakistanu doživio je saobraćajnu nesreću te je bio prebačen u bolnicu gdje su mu liječili veliku ranu na nozi, a zatim je vraćen u Belgiju sa sepsom”, rekao je mikrobiolog.

NDM-1 je bakterija visokootporna na gotovo sve antibiotike, uključujući i karbapeneme, koji se općenito koriste u hitnim slučajevima i pri liječenju tvrdokornih infekcija.

“U Belgiji je ove godine zabilježen još jedan slučaj zaraze superbakterijom, rekao je za belgijsku televiziju RTBF Youri Glupczynski”, prenose agencije.

(SodaLIVE.ba/FENA)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
5 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
AirMax

To je to, go-to-vo …

Adi_parazit

tako ce i ove godine,sve farmaceutske kompanije da prevrcu milione 😀

turkeshan

ode H1N1 dode NDM-1, sta je iduce…

newton

MSA 1, muacija H1N1 i M2Ho ali prvo gospodo kupujte nove vakcine ………….

padobranac

evo uzo sam nakav poslovni, pa kontam da otvorim apoteku za pocetak. e sad treba mi dobar dobavljac: lexaurina, apaurina, analgina, i ovih ultra vakcina koje ne lijece nista. mislio sam i da ukljucim saljevaca strave, i nekog ko zna “proucit” za sihire i to kao dodatnu djelatnost, pa ako ima ko zainteresovan nek se javi na: samodajtepare.ibolestcenestat@bihnetbaba.ba

5
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x