Sredstva za čišćenje udvostručuju rizik od raka dojke

1 446

Razne tekućine za čišćenje plijesni u domaćinstvu, osvježivači zraka i sprejevi protiv kukaca mogli bi udvostručiti rizik od raka dojke ako se upotrebljavaju često, upozoravaju naučnici u studiji objavljenoj u Environmental Healthu.

Ispitivanje je provedeno na 1.500 žena u dobi od 60 do 80 godina koje su opisivale učestalost svojih navika u čišćenju kuće, a potom su naučnici usporedili stopu pojavnosti raka dojke s korištenjem raznih sredstava za čišećenje. Voditeljica studije dr. Julia Brody rekla je da su žene koje su često koristile više kombinacija raznih sredstava za čišćenje imale dvostruko veći rizik za rak dojke od onih koje su koristile manje sredstava za čišćenje.

Manje su opasni, prema ovom istraživanju, pesticidi i naftalin od hemikalija koji se koriste u osvježivačima zraka i sredstvima protiv kukaca te onih protiv plijesni. Naučnici kažu kako je ovo prvi put da je neka studija pokazala povezanost korištenja sredstava za čišćenje i raka kod žena. Ističu da je uzrok vjerojatno hemijski spoj, endokrini hormon (EDC) koji teoretski može utjecati na rast stanica raka koje su osjetljive na estrogen.
Hormonski ovisan rak dojke češći je kod starijih žena, što također može biti jedan od dokaza da dugotrajna uporaba raznih kemikalija u sredstvima za čišćenje može imati loše posljedice.

Povezanost raka i osvježivača zraka naučnici vide u terpenoidu, spoju koji u reakciji s ozonom proizvodi kancerogeni formaldehid, benzen i stiren, što se nerijetko zaboravlja.Istina, istraživači kažu kako će biti nužna dodatna ispitivanja kojima bi se ovi nalazi mogli potvrditi. Poglavito zato što se zasad sve temelji na sjećanju žena o uporabi raznih sredstava za čišćenje, ne i na konkretnom dokazu o povezanosti raka dojke i određene hemijske tvari.

(SodaLIVE.ba)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
1 komentar
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
seno

cistoca je pola plate.

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x