Sramna slika BiH u Vijeću sigurnosti

0 458

Vijeće sigurnosti UN-a danas (24. maja) raspravlja o situaciji u BiH. “Polemike i prepiske sa zvaničnicima UN-a oko izvještaja Valentina Inzka samo štete BiH i ugrožavaju njenu međunarodnu poziciju“, smatraju analitičari, objavio je Deutsche Welle.

Iako je i ranije bilo polemika oko istupa bh. zvaničnika pred međunarodnim institucijama, one nisu imale ovako oštre tonove kao pred današnju sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a.

“OHR se u te polemike ne želi upuštati, niti želi komentirati navode da je izvještaj Valentina Inzka ne održava realno stanje u BiH”, kazao je portparol OHR-a Mario Brkić.

“Jednostavno, svako ima pravo na svoje viđenje uključujući one koji su iznosili kritike na izvještaj visokog predstavnika”, istakao je Brkić.

Kritike su uobičajene, za razliku od ponašanja na ivici diplomatskog skandala, tvrde analitičari. Politikolog i direktor Centra za međunarodne odnose iz Banjaluke Miloš Šolaja kaže da se i u ovom slučaju negativnoj retorici povodom Inzkovog izvještaja poklanja mnogo više pažnje od samog izvještaja i suštinskih bh. problema u funkcioniranju vlasti.

Zbunjujuće prepiske daju pravu sliku stanja u BiH

“Očito je da procedure u BiH i njeno predstavljanje u vanjskoj politici i međunarodnim odnosima nisu usaglašane i, da budemo iskreni, to traje od samog Dejtonskog sporazuma do danas”, kazao je Šolaja ističući da su neusglasice oko međunarodnog predstavljanja BiH naročito izražene poslije Istanbulske deklaracije.

“Ono što će vjerovatno zbuniti mnoge u New Yorku je ta količina pisama i dopisivanja koja se u suštini odnosi na unutrašnje stvari BiH i njene unutrašnje procedure, i bez obzira o kojoj se zemlji radi, takve se prepiske shvataju kao neozbiljne, kao nedostatak koordinacije i predstavljaju lošu sliku o svima njima”, ističe politikolog iz Banjaluke.

Vrijeme je za redefiniranje političkog sistema i ustavnog uređenja BiH

Politolog Miloš Šolaja također smatra da ovakve prepiske nanose veliku štetu BiH i njenoj poziciji u međunarodnim odnosima.

“Mislim da je došlo vrijeme da se redefinira kompletan koncept političkog sistema i ustavnog uređenja BiH i očekujem da će novi predstavnici, kada sutra dođu na vlast, pronaći dostojan način za predstavljanje BiH u inostranstvu”, kazao je Šolaja, zaključujući da vanjskopolitičke koncepcije svako tumači na svoj način pokušavajući iskoristiti priliku za sticanje političkih, u ovom slučaju, predizbornih poena, piše Deutsche Welle.

Iz OHR-a je, u međuvremenu, saopćeno da će Valentin Inzko danas (24. maja 2010.) u New Yorku konstatirati da je prijem BiH u nestalno članstvo Vijeća sigurnosti pokazatelj kako ova zemlja može postići napredak. Također je rečeno kako će šef OHR-a naglasiti da se uspjeh BiH u procesu liberalizacije viznog režima može primjeniti i na druge, za sada, blokirane reforme.

(SodaLIVE.ba/Agencije)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x