Ratko Mladić najvjerovatnije se krije po stanovima

0 532

Najtraženiji optuženik za ratne zločine u Evropi, srpski general Ratko Mladić, nakon 15 godina bijega u toku kojeg se pojavljivao u javnosti uz zaštitu države i vojske, sad se najvjerovatnije krije po bezličnim stanovima nebodera Novog Beograda uz pomoć šačice najvjernijih pristaša, piše The New York Times.

Ratko Mladić

Pozivajući se na izjave istražitelja i nekih bivših Mladićevih saradnika, list navodi kako je bivši general bosanskih Srba, koji je nekad bio zaštićen od niza saveznika i srbijanskih državnih dužnosnika, sada izgleda “sazrio za hapšenje”. No omekšavanje stajališta nekoliko evropskih zemalja o tome treba li njegovo hapšenje biti preduslov za ulazak Srbije u Evropsku uniju otvara pitanja hoće li se on ikad suočiti s pravdom, navodi NY Times.

List u članku preispituje prioritete EU-a glede zahtjeva Srbije za primanje u članstvo i zahtjeva za hapšenje Mladića,te s velikim oprezom govori o istinskoj spremnosti vlasti u Beogradu da izvedu to “politički teško hapšenje” čovjeka okrivljena za najgore etnički motivirano masovno ubistvo u Evropi nakon Drugoga svjetskog rata. Uz pokolj 8.000 bošnjačkih muškaraca i mladića u Srebrenici 1995.

NY Times ističe i Mladićevu odgovornost za trogodišnju srpsku opsadu Sarajeva u kojoj je ubijeno 10.000 ljudi, među kojima 3500 djece. Treba li u ime evropskog jedinstva i stabilnosti EU dati prednost rehabilitaciji Srbije koja je postala država izopćenik dok se Jugoslavija raspadala u okrutnim ratovima 1990-ih ili pak Unija treba poštivati svoju tradiciju ljudskih prava i tražiti od srbijanske vlade da najprije uhapsiti Mladića, pita se list.

(SodaLIVE.ba/Agencije)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x