Zbog neovlaštenog snimanja „60 minuta“ uskoro pred sudom

2 3.194

Zbog neovlaštenog snimanja ombudsmana za ljudska prava Vitomora Popovića, novinar Federalne televizije i političkog magazina „60 minuta“ Damir Kaletović uskoro bi se mogao naći pred Osnovnim sudom u Banja Luci. Naime protiv novinara koji je snimio prijetnje Vitomira Popovića „da zaslužuje metak u čelo“ sud u Banja Luci je potvrdio optužnicu, što je još jedan od dokaza pritiska na slobodno novinarstvo, koje se svakodnevno ugrožava.

“Umjesto da se sudi Popoviću za ovu izjavu, koja je u najmanju ruku neprimjerena za ombudsmena za ljudska prava, sudit će se novinaru koji je bh. javnost upoznao da imamo ombudsmena spremnog da novinarima dijeli metke u čelo”, stoji u saopćenju Federalne televizije.

Nakon potvrđivanja optužnice protiv Kaletovića, oglasio se i Predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić koji je istakao da optužnica predstavlja izrazito grub nasrtaj na nezavisno novinarstvo, te podsjeća na metode kojima se služe najrigidnji diktatorski režimi, koji umjesto da budu servis svojih građana pribjegavaju represivnim mjerama.

(SodaLIVE.ba)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
2 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
ziće

Možda nebi bilo loše pokrenuti pravna udruženja i advokatske komore da se sagleda sve ono što čine protiv države u culju podizanje tužbe protiv Entiteta RS. Iako nisam pravnik smatram da za to itekako ima elemenata. Vraćajte im istom mjerom. Ako se ponašaju kao država onda i tužite kao entitet za ratne zločine i sve ono što su počinili i još uvijek čine.

čistizrak

Ziće slažem se s tobom u potpunosti ali si zaboravio ko nam je ili “što” nam je predsjedavajući vijeća ministara i “što” nam je 1/3 predsjednika države ! (kad kažem “što” podrazumjeva se da su životinje u pitanju al možda i njih vrijeđam kad ih poredim sa ovim spodobama)

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x