Zajednička press konferencija Kluba poslanika SDP BiH u Skupštini TK i Kluba vijećnika u OV Lukavac

1 590

U organizaciji Kluba poslanika SDP BiH u Skupštini TK i Kluba vijećnika SDP BiH i Općinskom Vijeću Lukavac dana 28.01.2010. godine, održana je zajednička press konferencija o temi: “Problemi u funkcionisanju vlasti u Tuzlanskom kantonu i Općini Lukavac“.

Novinarima su se obratili: Sead Hasić, poslanik SDP BiH u Skupštini Tuzlanskog kantona i Izet Beganović. predsjednik Kluba vijećnika SDP BiH u Općinskom vijeću Lukavac i Seudin Hodžić poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

Uvodničari su istakli da se problemi u funkcionisnju vlasti ( zakonodavne i izvršne) u TK i Općini Lukavac se ogledaju u slijedećem:

Drastično kašnjenje sa donošenjem ključnih dokumenata: Strategija razvoja TK, Strategija rješavanja problema nezaposlenosti u TK (posebno mladih), usvojeni su tek u drugoj polovini 2009. godine.

Vlada nikada nije organizovala snimanje socijalnog stanja građana (putem socijalne karte ili na drugi stručno relevantan način) za područje TK. Posljedice toga su neriješeni problemi u socijalnom sektoru sa zabrinjavajućim porastom ekstremnog siromaštva u TK. Negativan primjer socijalne neosjetljivosti i neodgovornosti je i sramna Odluka Vlade o ukidanju dječijeg dodatka, prioritetno za djecu nezaposlenih roditelja (ova Odluka je nezakonita!), zatim suspenzija prava na socijalnu pomoć najugroženijim kategorijama građana u TK kroz Odluku Vlade TK o obustavljanju utvrđenih izdataka u Budžetu TK za 2008. i 2009. godinu.

Podsticanje poljoprivredne proizvodnje i prerađivačke prehrambene industrije. Proizvodnja i prerada voća, povrća, mesa, mlijeka su naša velika šansa u zapošljavanju i podizanju standarda naših građana ali je važno istaći i obavezu da se uvoz ovih proizvoda bitno smanji. Vlada TK ništa nije učinila na pokretanju proizvodne aktivnosti u Fabrici u Čeliću, niti na zaštiti državnog kapitala u procesu tajkunske privatizacije navedene fabrike.

Kontrola ugovora o privatizaciji preduzeća na TK sa ciljem da se obavijesti i javnost o poštivanju ugovorenih obaveza od strane kupaca pojedinih preduzeća i pokretanje mehanizama za raskidanje ugovora sa onim kupcima koji nisu ispoštovali preuzete obaveze. Prioriteti te kontrole moraju biti ona preduzeća u kojima su problemi nepoštivanja obaveza iz ugovora o privatizaciji kulminirali i uzrokovali štrajkove radnika.

Najavljeno je da će se rezultati rada svih segmenata kantonalne administracije mjeriti kriterijumom podrške otvaranju novih radnih mjesta, umjesto toga sve se više ispoljava birokratska praksa i nestručnost u funkcionisanju kantonalne uprave (primjer: sve veći broj amandmana Zakonodavno-pravne komisije, drugih radnih tijela Skupštine TK i poslanika na prijedloge zakona koje dostavlja Vlada),

o Reforma visokog obrazovanja. Veličina ovog kantona, zahtijeva moderan evropski univerzitet koji će obrazovati buduće mlade stručnjake koji će TK učiniti ekonomsko najrazvijenijim područjem BiH. Umjesto toga, birokratsko ponašanje resornog ministarstva koči dalji razvoj Univerziteta u Tuzli, usporava razvoj autonomije i jačanje akademske odgovornosti svih na Univerzitetu za kvalitet i efikasnost procesa visokog obrazovanja,

o Vlada je bila neaktivna u priprema izgradnje brze ceste Tuzla-Orašje-rijeka Sava. Odabrana trasa buduće brze ceste Tuzla-Orašje nije zaštićena od bespravne gradnje, na tom Projektu se sporo radi, najlošije stanje magistralnih i regionalnih puteva u BiH je na području TK, i dalje buja bespravna gradnja u zaštitnim i putnim pojasevima uz puteve i pruge a Vlada ništa ne čini da to spriječi.Vlada TK nije učinila ništa konkretno, posredstvom Vlade FBiH na komunikacijskom otvaranju TK prema drugim regionima BiH.

Vijećnici SDP BiH u OV Lukavac su na svakoj sjednici i povodom svih sadržaja dnevnog reda diskutovali, davali kvalifikovane primjedbe u smislu izmjena i dopuna datih materijala (dokumenata) i dr. što je u rijetkim slučajevima od strane vladajuće koalicije prihvatano. U većini se radilo o preglasavanju, bez obzira na snagu argumenata sa kojima je Klub SDP raspolagao (stručna obrazloženja i zaštita zakonitosti u radu).

Primjera radi, zahvaljujući angažmanu, upornosti i pravovremenom obavještavanju sredstava javnog informisanja i javnosti (građana) od strane SDP-a, koalicija se nije usudila da poveća lične dohotke funkcionerima općine i vijećnički paušal, ali su zato povećane cijene odvoza smeća i grijanja.

Težište u protekloj godini SDP je usmjerio na racionalizaciju utroška budžetskih sredstava, infrastrukturu po mjesnim zajednicama i na nužnost izgradnje fabrike pitke vode.

U 2009.godini Klub vijećnika je, više nego svi ostali, postavio vijećničkih pitanja i pokrenuo inicijativa, a na većinu njih nisu dati nikakvi odgovori. Ovdje, u prvom redu, ističemo: konstituiranje organa mjesnih zajednica, uzurpacije i nekontrolisanu rasprodaju državnog zemljišta i imovine, sigurnost učenika i građana u saobraćaju, bespravnu gradnju, realizacije kredita Svjetske banke za izgradnju fabrike pitke vode, saniranje divljih deponija, čišćenje (uređenje) obale Modračkog jezera, maloljetničku delikvenciju i narkomaniju, pružanje besplatne pravne pomoći građanima itd.

Sekretarijat za informisanje
KO SDP BiH Tuzla

(SodaLIVE.ba)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
1 komentar
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Senad

A zašto se gospoda nije dotakla tematike POVEĆANJA PAUŠALA I DNEVNICA U OV Lukavac? Oni su bili najgori, 3 su bila ZA, 3 Protiv i 3 Suzdržana… na kraju to znači da su svi bili ZA! Pa nije narod glup gospodo “narodbrižnici”

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x