Zajednička dženaza i ukop bratunačkih civila

1 627

Na šehidskom mezarju Veljaci u Bratuncu danas je obavljena zajednička dženaza i ukop 31 Bošnjaka, koji su ubijeni 1992. i čiji su posmrtni ostaci pronađeni u masovnim grobnicama Suha, Blječeva, Podčauš i više pojedinačnih grobnica.

Među najmlađim žrtvama su sestre Samra (4) i Semira (7), koje su danas ukopane pored mezara njihove majke, sahranjene prošle godine. Za tijelom njihovog dvogodišnjeg brata još se traga. Pored tabuta s njihovim posmrtnim ostacima bio je daidža Mevludin Selimović.

„Nemaju nikog da im dođe na dženazu. Otac je jedino živ, ali je otišao u Ameriku i nije u mogućnosti da bude danas ovdje. Jednostavno ne smije da dođe poslije svega što je preživio. Kad su Samra, Semira i majka ubijene, otac je s jednogodišnjim sinom pobjegao u Srebrenicu. Stigavši gore, vidio je da je i sin mrtav. Ukopao ga je negdje i još tražimo njegove posmrtne ostatke, kaže Selimović.

Hamdija Softić danas je ukopala oca. „Ovaj dana mi je veoma težak. Bol i tuga su u mom srcu. Desilo mi se ono što se najgore u životu može i desiti. Otac mi je ubijen kad je imao 39 godina. Nek je nađen i nek se zna gdje je ukopan, kaže Hamdija.

Komemoraciji u Bratuncu, pored oko pet hiljada članova porodica žrtava, rodbine i prijatelja, prisustvovali su predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić i Željko Komšić, član Predsjedništva BiH. Silajdžić je izjavio: „Teško mi je naći riječi za ono što se dogodilo, a pogotovo kad su djeca u pitanju. Ovo je djelo jedne neljudske, divljačke politike. Najteže je, naravno porodicama koje su izgubile najmilije, a nama preostaje da učinimo sve da se kazne oni koji su ove zločine počinili”.

Zajedničkoj dženazi prisustvovali su Rafi Gregorian, zamjenik visokog predstavnika u BiH, delegacija Republike Srpske, predstavnici udruženja žena, te delegacija Udruženja „Žene u crnom iz Beograda“.

U okviru obilježavanja godišnjice stradanja Bošnjaka Bratunca, porodice žrtava okupile su se jučer na gradskom fudbalskom stadionu, gdje je 10. maja 1992. prisilno dovedeno oko 10.000 Bratunčana, a odatle deportovani u Kladanj i Tuzlu. Jučer su članovi porodica žrtava s Ljubovijskog mosta u rijeku Drinu bacili 603 ruže, koje simboliziraju broj nevino ubijenih civila u Bratuncu u periodu 1992.-1995. godina. U prethodnim dženazama, na mezarju Veljaci, već je ukopano 137 bratunačkih šehida.

(SodaLIVE.ba/RTV Slon)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
1 komentar
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Iraq

Neka im je vjecni Rahmet.Bosno nikad nikad ne zaboravi.

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x